Підвищення тарифу на світ схвилювало багатьох українців, але, за словами гендиректора Yasno Сергія Коваленка, реальна ціна для споживачів становить 5,44 грн за кіловат-годину, тому вони недоплачують.

Більш того, частина населення накопичила величезні борги через складну ситуацію під час війни. Експерт Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук розповів, чим це загрожує і що робитимуть із боржниками.

Борги за комуналку. Фото: Youtube
Борги за комуналку. Фото: Youtube

За даними Держстату, борги українців за несплату електроенергії зараз сягають приблизно 12 мільярдів гривень, а з підвищенням тарифу ця сума лише зростатиме. Проте експерт впевнений, що якщо всі борги буде сплачено, цього не вистачить для фінансування енергетичної інфраструктури.

"40 мільярдів гривень - це мінімальні витрати на енергетичну інфраструктуру. При тому, що це навіть не капітальний ремонт. Це буде завершення оперативних ремонтів, підготовка до капітальних ремонтів. Так, 12 мільярдів гривень можна було б використати на різні потреби, але не сказати, що без цих грошей в енергетичній інфраструктурі нічого не відбудеться", - додав він.

Популярні новини зараз
Шокуюча знахідка посеред льодовика: в Альпах археологи натрапили на щось жахливе На українців чекає дощовий тиждень, але його фінал обіцяє радість: прогноз погоди в Україні Потужно обстрілюватимуть Україну: астролог вказала, які міста чекає найбільша небезпека Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф
Показати ще

Під час воєнного стану у українців не мають права вимагати виплатити борги, оскільки діє заборона від влади, але після війни доведеться взяти відповідальність за це. Корольчук повідомив, що поки що в Україні не створили схему, за якою відключатимуть боржників.

"Це залежить від регіону, від обсягів споживання, від боргів у тому районі. Може бути район, де багато боржників і відключатимуть і тих, у кого борг у 500 гривень і у кого — 5 тисяч", - вважає Корольчук.

Тарифи на світло, скріншот: YouTube
Тарифи на світло, скріншот: YouTube

Нагадаємо, нові тарифи збільшили платіжки українців на 200-300 грн, а якщо з бойлером – до 500 грн