Верифікація проводиться щорічно, цього року запроваджують її посилений варіант, і дані звірятимуться одразу з чотирьох реєстрів.

У Мінфіні припускають, що обсяги допомоги, що виплачуються не за призначенням, можуть сягати понад 10%, і тому необхідно провести максимально тотальну "перевірку". Якщо під час верифікації буде виявлено порушення, виплати допомоги припинять та змусять повернути державі. Про це розповів експерт з ЖКГ, тарифів та питань комунального господарства Олег Попенко.

Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube
Оформлення субсидії. Фото: скрін youtube

Він зазначає, що на субсидії на оплату житлово-комунальних послуг у 2023 році у бюджеті передбачено 24,4 млрд грн. Очікується, що 1,7 млн сімей отримають таку допомогу. Водночас за оцінками експертів, загальна сума заборгованості населення за послуги ЖКГ вже сягає 150 млрд грн.

Попенко пригадав часи, коли вперше були впроваджені субсидії на житлово-комунальні послуги.

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Комунальні платежі скасовуються: названо категорію осіб, якій можна не платити Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись Жодних довгих дієт та виснажливого спорту: надійний спосіб схуднути до літа
Показати ще

До речі, до "реформ" Порошенка борг українців за ЖКГ становив близько 13 млрд грн. Тоді ж кількість сімей-учасників програми житлових субсидій становила 2,9% загальної кількості сімей України. За президенства Порошенка та урядів Яценюка та Гройсмана підвищили ціни на газ в 11 разів. І на кінець 2017 року субсидії вже отримували 7 млн українських сімей, а це половина домогосподарств країни. — пише Попенко.

Зміни в субсидіях. Фото: Youtube
Зміни в субсидіях. Фото: Youtube

Попенко розповідає, що роздачу субсидій наказав скорочувати МВФ, саме тому зменшилась кількість субсидіантів. І з того часу проблему нестачі коштів на субсидії, влада вирішує шляхом скорочення отримувачів субсидій.

Нагадаємо, ми писали, що українцям пообіцяли перерахунок субсидій, але ситуація має погіршитись.

Як повідомляв "Знай.ua" субсидія після придбання нового житла: у ПФУ розповіли, чи можна оформити допомогу.

Також "Знай.ua" інформував, як отримати допомогу на оплату комуналки в "бонус" до субсидії.