В Україні сезон черешні розпочався приблизно в ті самі терміни, як і минулого року, але ціни шокували покупців. На ситуацію вплинули декілька чинників, серед яких окупація Мелітополя – основного регіону вирощування ягоди.

Проте аналітики проекту EastFruit заспокоюють українців тим, що обсяги, які не вдалося зібрати через окупацію, ніяк не вплинуть на ринок.

Черешня. Фото: скрін youtube
Черешня. Фото: скрін youtube

Крім того, на українському ринку достатньо імпорту, але він залишається дорогим. З Іспанії наприкінці травня надійшла черешня за оптовими цінами вищими за 750 грн за кг. Водночас попит суттєво знизився через те, що за кордон виїхали основні споживачі – жінки та діти. В результаті імпортери зазнали збитків, а ціни впали.

Вітчизняна продукція з'явилася на початку червня і коштувала близько 60-80 грн/кг, але якість була посередня. Нині ціна на черешню тримається в діапазоні 60-90 грн/кг, у південних регіонах близько 70 грн/кг, а в західних – не нижче 80 грн/кг.

Популярні новини зараз
Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома Новий закон про мобілізацію: чи позбавлять українців житла за неявку по повістці Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Динаміка зростання цін на черешню, EastFruit
Динаміка зростання цін на черешню, EastFruit

"Похолодання і дощі, які зараз спостерігаються по всій території України, негативно вплинути на якість черешні середніх і пізніх сортів. Наразі всі очікують на деяке підвищення цін через початок сезону черешні сорту Валерій Чкалов, яка має більший калібр і привабливе забарвлення. Однак, ситуація з якістю залишається досить складною", - попередили аналітики.

За прогнозом, ціни на черешню невисокої якості знижуватимуться, а на якісну – навпаки зростатимуть.

Нагадаємо в Україні впадуть ціни на цибулю: експерт розповів, коли чекати різкого здешевлення