Україна стоїть на порозі проведення пенсійної реформи, проєкт якої вже розроблений і чекає свого часу. Передбачається, що українці деякий час отримуватимуть одразу дві пенсії – паралельно накопичувальну та солідарну. Про це йдеться у законопроєкті, розміщеному на сайті Верховної Ради.

Коли буде реалізовано пенсійну реформу українців віком до 55 років, зобов'яжуть сплачувати внески до накопичувального пенсійного фонду. Частина внеску надходитиме від роботодавця (із зарплати), а частина сплачуватиме держава.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Якщо накопичувальну пенсію запровадять у 2023 році, то кожен працюючий українець віком до 55 років віддаватиме 2% від зарплати на особистий рахунок. Наступного року розмір внеску становитиме вже 3%, а потім – 4%.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube
Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз
Нові тарифи залишать без заощаджень: як зміняться платіжки за вивіз сміття Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими Пенсійний фонд встановлює нові норми: кого торкнуться
Показати ще

В Україні вже далеко не один рік точаться суперечки щодо необхідності запровадження накопичувальної пенсії. Персональні накопичення на старості років - це безперечний плюс, але є ймовірність, що ці гроші знеціняться під впливом інфляції.

Наприклад, у 2022 році зростання споживчих цін було на рівні 26,6%. В умовах такої високої інфляції дуже складно зберегти накопичення.

Раніше портал Знай повідомляв, дві пенсії в одну кишеню: у ПФУ розповіли, хто з українців має право на такий привілей.

Також наш портал інформував, як українцям безболісно зняти арешт із пенсійної картки: питання вирішується за один день.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, залишилися без дому і потребуєте допомоги: як оформити довідку ВПО та виплати від держави, інструкція.