В Україні деякі громадяни можуть отримувати одразу дві пенсії – основну за віком та додаткову. Про це повідомляє пресслужба Пенсійного фонду України.

Отримувати одразу по дві пенсії можуть українці, які постраждали внаслідок катастрофи на Чорнобильській АЕС. Громадяни, які працювали чи мешкали на забруднених від аварії територіях, мають право на скорочення пенсійного віку від 1 до 13 років. При цьому тривалість трудового стажу зменшують на кількість років зниження пенсійного віку, але сумарно стаж не може бути меншим за 15 років.

Пенсіонери. Фото: Youtube
Пенсіонери. Фото: Youtube

Ліквідатори аварії на ЧАЕС мають право зменшити свій пенсійний вік на 5,8 чи 10 років, залежно від тривалості роботи у Чорнобильській зоні. Потерпілі від аварії можуть вийти на пенсію на 1-10 років раніше, залежно від зони радіологічного забруднення, де проживала або працювала людина.

Пенсіонер. Фото: скриншот Youtube
Пенсіонер. Фото: скриншот Youtube

Популярні новини зараз
"Газмережі" просять встигнути до 20 травня: що потрібно зробити всім побутовим споживачам ТЦК витратить 10 мільйонів на перевезення військовозобов'язаних Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими З 1 червня українці платитимуть за воду по оновленому тарифу: кому радять приготуватися
Показати ще

Українці, які мають інвалідність через аварію на ЧАЕС, отримують додаткову пенсію, розмір якої залежить від категорії постраждалих.

"Особам з інвалідністю, яким встановлено причинний зв'язок інвалідності з Чорнобильською катастрофою, пенсії по інвалідності призначаються у розмірі відшкодування фактичних збитків із заробітку за роботу в зоні відчуження у 1986-1990 роках або із заробітної плати, визначеної з п'ятиразового розміру мінімальної зарплати", - пояснюють у ПФУ.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, людини немає, а пенсія є: українцям нагадали, як отримати виплати за зниклого безвісти військового.

Також наш портал інформував, як українцям безболісно зняти арешт із пенсійної картки: питання вирішується за один день.

Крім того, інформаційний портал Знай повідомляв, залишилися без дому і потребуєте допомоги: як оформити довідку ВПО та виплати від держави, інструкція.