В Україні триває воєнний стан та загальна мобілізація. Зараз у Міноборони працюють над новим електронним реєстром, в який будуть вносити усі дані про військовозобов'язаних, призовників та резервістів.

Через створення нового реєстру планується нововведення – отримання електронного коду.

Мобілізація. Фото кадр з Youtube
Мобілізація. Фото кадр з Youtube

Чому існує необхідність його створення розповів "Експрес" Олександр Косінський, тимчасовий виконувач обов’язків начальника відділу військового обліку, бронювання та впровадження ЄДР військовозобов’язаних сектору мобілізаційно-оборонної роботи Хмельницького обласного ТЦК та СП.

Електронний код військовозобов'язаних – що це

Наразі база даних Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних, яка потрібна для забезпечення військового обліку громадян України, перебуває у стадії формування.

Мобілізація, фото: Unian
Мобілізація, фото: Unian

Популярні новини зараз
2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію Не тільки вода та світло: для українців піднімають ще один тариф Українцям знову заплатять 2200 гривень: шанс підготуватися до зими Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати
Показати ще

Окремий номер запису в Єдиному державному реєстрі – це і є електронний код. Він складається з 19 цифр.

Олександр Косінський пояснив, що процес формування реєстру планують закінчити вже до кінця цього року. Після завершення усіх робіт над ним, дані стануть доступним для інших силових структур.

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

Функції електронного коду

Насамперед електронний код потрібен, щоб швидко знаходити відомості про будь-яку особу, яка перебуває на військовому обліку: прізвище, ім’я, по батькові, дата народження, дані про військово-облікову спеціальність тощо.

Важливо те, що за цим номером особу можна знайти та перевірити незалежно від регіону. Це спрощує роботу працівникам ТЦК та СП.

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

Олександр Косінський навів такий приклад:

"Мешканець Хмельниччини поїхав у Львівську область. Там йому вручили повістку і мобілізували. Львівський ТЦК не встиг своєчасно проінформувати про це колег із Хмельницького ТЦК, де військовозобов’язаний перебуває на обліку. А ті починають його шукати, щоб вручити повістку. Тепер же за допомогою окремого номера можна буде з’ясувати, чи особу мобілізовано"- розповідає він.

Відомо, що після присвоєння індивідуальний код роздрукують і вклеять кожному у військовий квиток.

Для присвоєння коду не потрібно особисто звертатись до військкоматів. Його видадуть під час проходження ВЛК та перевірки даних.

Нагадаємо, ми писали, що українцям із відстрочкою від призову та інвалідністю вручають повістки: юристка розповіла, чи потрібно йти до ТЦК.

Як повідомляв "Знай.ua" скрізь вимагають військовий квиток: адвокат розповів, як ТЦК примудряються хитрувати.