Українці ще на початку війни масово виїхали до Європи, і більшість біженців досі не повернулася. Здебільшого емігрували жінки, серед яких було чимало вагітних.

Деякі українські жінки вирішили народжувати за кордоном. Їм докладно розповіли, як оформити новонародженій дитині закордонний паспорт, але при цьому не повертаючись до України.

Закордонний паспорт, Гордон
Закордонний паспорт, Гордон

Так, це питання допоможуть вирішити у дипломатичних установах країни, де знаходиться мама з дитиною, або ж у "Паспортному сервісі". Там проводиться і визначення її походження та присвоєння прізвища, імені та по батькові.

Якщо на малюка оформили іноземне свідоцтво про народження, його потрібно перекласти і нотаріально завірити. Іноді вимагають поставити апостиль.

Популярні новини зараз
У темряві збираємо на ремонт? Влітку тарифи на світло для простих українців зростуть до 4,8 грн Залишать останню сорочку: які речі не будуть вилучати в ухилянтів-боржників 2,64 грн за кВт – це ще халява: яким буде новий тариф на електроенергію В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо
Показати ще

Новонароджені, кадр з відео
Новонароджені, кадр з відео

За дитячий закордонний паспорт доведеться заплатити стільки ж, як за дорослий – 856 гривень чи 1496 гривень у підрозділах Міграційної служби. Варто зазначити, що у "Паспортних сервісах" цінники вищі, оскільки у вартість входить збір за сервісні послуги підприємства. Він відрізняється залежно від країни.

А щоб повернутися додому з дитиною, народженою в ЄС, при собі необхідно мати документ, що засвідчує його особу, а також свідоцтво про народження, видане консульською установою.

Нагадаємо, як оформити пенсію і на які суми можна розраховувати: що потрібно знати пенсіонерам

Раніше ми писали про те, що обмінники вимагають "комісію" за зношені купюри: чому не варто платити і куди скаржитися

Як повідомляв Знай.ua, хлопці на фронті отримали повістки у військкомат: ТЦК розводить руками