У березні після початку повномасштабного вторгнення депутати внесли зміни у закони, які послабили податковий тиск на український бізнес. З 1 липня 2023 року ці пільги планують скасувати.

Перший заступник податкового комітету Ярослав Железняк зазначив, що урядовий законопроєкт №8401 Верховна Рада підтримала за основу.

Бізнес в Україні, фото mind
Бізнес в Україні, фото mind

Зокрема на українських ФОПів та юридичних осіб у липні буде чекати:

  • Пільга зі сплати єдиного податку скасовується. Від 2022 року ФОПи 1 та 2 групи могли сплачувати єдиний податок на добровільній основі. Від 1 липня 2023 року підприємці будуть сплачувати єдиний податок.
  • Скасована пільга — 2% від прибутку для ФОПів 3 групи. ФОПи, які перебувають на цій ставці будуть переведені автоматично на ту групу та ставку, з якої прийшли на 2%.
  • Відновлення проведення документальних перевірок.
  • Штрафи за роботу без видавання чека знову запрацюють у розмірі 100-150% від суми товару, який придбали без чека. З початком війни уряд дозволив підприємцям не видавати чек, штраф не застосовувався.

Бізнес. Фото: РБК-Україна
Бізнес. Фото: РБК-Україна
Бізнес. Фото: РБК-Україна

Популярні новини зараз
Дощі, грози і навіть заморозки: шашлик на Великдень доведеться відкласти, синоптики попередили про негоду Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Стосується всіх пенсіонерів: ПФУ поділився важливою інструкцією Гречку, соняшникову олію та борошно будемо купувати за новими цінами: скільки доведеться викласти
Показати ще

Які податкові пільги буде скасовано з 1 липня 2023 року

Очікується, що буде скасовано:

  • можливість для ФОП і юридичних осіб бути платниками єдиного податку 3-ї групи в розмірі 2% від суми доходу;
  • можливість для ФОП 1-ї та 2-ї груп не сплачувати єдиний податок;
  • відмова від документальних перевірок;
  • зупинення окремих строків, визначених податковим законодавством;
  • не застосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, порушення під час сплати ЄСВ і порушення порядку використання реєстраторів розрахункових операцій (РРО).

бізнес в Україні, фото Pxhere
бізнес в Україні, фото Pxhere

Після 1 липня 2023 року усі, хто були на 2 %, повернуться на ту систему оподаткування, на якій вони були до переходу: загальну чи єдиний податок за ставкою 5%.

Якщо вони одразу реєструвалися як пільговики, то перейдуть на загальну систему, а на єдиний податок зможуть перейти лише 2024 року, оскільки 2023 року вони вже використали цю пільгу.

Раніше ми писали про те, що клієнтка Ощадбанку вважає, що банк обманює людей за кордоном: гроші з картки зняли без її згоди