Для наших читачів, які збираються на заслужений відпочинок, є важлива інформація. Необхідно розуміти, що якщо немає стажу – немає і пенсії, тож українцям необхідно не лише накопичувати страховий стаж, а й уважно стежити за тим, щоб його було враховано.

Про те, як це правильно робити, розповіли експерти з Пенсійного фонду України, пише "Хвиля".

Пенсія в Україні, скріншот: YouTube
Пенсія в Україні, скріншот: YouTube

"Як перевірити страховий стаж та сплату внесків роботодавцем?", - з таким питанням звернувся до Пенсійного фонду мешканець Житомирської області.

Для того, щоб у 2023 році вийти на пенсію, потрібно мати від 30 років страхового стажу, а ось уже у 2024 році ця вимога збільшиться на 1 рік.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Виплата пенсій, скріншот: YouTube
Виплата пенсій, скріншот: YouTube

З 2028 року для призначення пенсії обов'язково потрібно буде мати не менше 35 років стажу. Важливо відзначити, що стаж до 2004 року підтверджується записами трудової книжки та іншими документами (про навчання, службу в армії, архівні довідки тощо). А ось стаж з 1 січня 2004 року підтверджується виключно відомостями про сплату страхових внесків із Реєстру застрахованих осіб.

Але як перевірити, чи зараховується до стажу все, що людина відпрацювала? Тим більше в умовах воєнного стану, коли підприємства та організації працюють нестабільно.

На сьогоднішній день є два основні способи перевірити наявність сплати страхових внесків: відвідати безпосередньо сервісний центр Пенсійного фонду або зробити це дистанційно за допомогою Інтернету.

У ПФУ детально зупинилися на другому варіанті.

Щоб перевірити свій стаж, потрібно відвідати веб-портал електронних послуг Пенсійного фонду за посиланням https://portal.pfu.gov.ua/ або завантажити мобільний додаток до Пенсійного фонду.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Далі в обох випадках принцип дій приблизно однаковий.

У Пенсійному фонді повідомляють, що інформація про застрахованих осіб може не відображатися на веб-порталі електронних послуг, якщо страхувальник не надав звіту про суми нарахованої зарплати особи та суми сплаченого страхового внеску.

Для відображення відповідної інформації у розділі "Електронна трудова книжка" необхідно звернутися до свого роботодавця, а він має надати потрібні звітні дані.

Нагадаємо, чи зміниться субсидія після підвищення тарифів на світло.

Раніше повідомлялося, українським біженцям компенсують витрати на житло: де житиме дешевше.

Також, перерахунок пенсій, нові тарифи та старт НМТ: головні нововведення, з якими українці зіткнуться вже в червні.