В Україні внесли правки до закону "Про пенсії за особливі заслуги перед Україною", які передбачають надання спеціальних виплат.

У законі зазначено, що соціальні привілеї та спеціальна пенсія встановлюються Героям України, які нагороджені орденом "Золота Зірка" з 19 лютого 2014 року. Також тим, хто брав участь у бойових діях, які отримали державні нагороди під час незалежності України.

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

Під цю категорію підпадають також видатні спортсмени, космонавти, що були у космосі та члени льотно-випробувальних екіпажів. Українці, відзначені почесним званням України "заслужений" або будь-яким орденом, та матері або батьку, які мають 5 і більше дітей (включно з усиновленими) та виховували їх до 6 років.

Право на соціальні привілеї та "особливу" пенсію також мають люди, які мають статус борця за незалежність України та особи, які зазнали політичних чи релігійних репресій з боку влади СРСР (1917 – 1991 роки).

Популярні новини зараз
Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Пенсія. Фото: Youtube
Пенсія. Фото: Youtube

Які виплати чекають на цих пенсіонерів

Пенсію за особливі заслуги перед Україною встановлюють у певному відсотку від дійсного прожиткового мінімуму. Тобто ситуація така:

борці за незалежність України – 200% від прожиткового мінімуму;

Герої України та матері (батьки), які мають п’ятьох і більше дітей – 35 – 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

видатні олімпійці, космонавти, ветерани війни, які після 1991 року нагороджені орденом "за мужність" – 23 – 35% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність;

усі інші – 23 – 40% від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність (у 2024 році планується перерахунок).

Кого позбавлять виплат

Кавалери ордену Леніна будуть позбавлені виплат від держави.

Нагадаємо, ми писали, як українцям отримати свої пенсії у Польщі: інструкція для переведення виплат за кордон.

Як повідомляв "Знай.ua" українські сім'ї з дітьми мають право на грошову допомогу: як подати заявку.

Також "Знай.ua" інформував, соціальна допомога замість пенсії: кому вона дістанеться.