З початку травня набрав чинності закон, який відновлює арешти коштів на рахунках окремих клієнтів, які були тимчасово зняті на початку воєнного стану.

Кредитні картки. Фото: Youtube
Кредитні картки. Фото: Youtube

Наразі в Україні працює автоматичний арешт рахунків, створено відповідну систему на IT-платформі, яка так і називається — Автоматизована система виконавчого провадження, АСВП.

За допомогою АСВП судові виконавці та банки обмінюються інформацією.

Система дозволяє виконавцям більше не розсилати фінустановам письмові запити та довго розшукувати рахунки людей, які програвали суди.

Популярні новини зараз
Помер Король Британії Чарльз ІІІ (оновлено) Гороскоп на тиждень 18-24 березня для всіх знаків Зодіаку: легкий шлях Скорпіонів, відмова Тельців та труднощі Риб Зібрав долари на "чорний день" - отримай штраф: в Україні змінилися правила зберігання валюти Вам знадобиться магніт: перевірте монети в гаманці – деякі можуть принести 35 000 гривень
Показати ще

Банківська картка. Фото: Youtube
Банківська картка. Фото: Youtube

Після отримання судового рішення про стягнення коштів із боржника все відбувається дуже швидко за налагодженою процедурою:

  1. Судовий виконавець за допомогою АСВП створює та надсилає до банків вимогу про надання інформації щодо наявності у них рахунків боржника та коштів на них.
  2. Банк зобов'язаний через АСВП надати відповідь протягом 1 години з часу отримання запиту.
  3. Щойно виконавець знаходить рахунки у якомусь із банків (чи декількох), він надсилає їм судову постанову зі сумами стягнення. Банки зобов'язані їх негайно арештувати та повідомити про це судового виконавця. Відбуваються лише блокування коштів на рахунках, без списання.
  4. Щоб списати гроші боржника, виконавець має надіслати до банку відповідну платіжну вимогу щодо примусового стягнення коштів. Тільки після цього банк списує гроші та перераховує їх на рахунок судового виконавця.

Банківська картка. Фото: Youtube
Банківська картка. Фото: Youtube

При цьому арештувати мають право не всі кошти на рахунку, а лише суму стягнення з урахуванням виконавчого збору або винагороди приватного виконавця (10% від суми стягнення), витрат виконавчого провадження (в середньому 200−300 грн) та можливих штрафів.

Нагадаємо, ми писали, що клієнти Monobank не можуть сплатити за комуналку: гроші списуються, але йдуть у невідомому напрямку.

Як повідомляв "Знай.ua" виконавча служба арештувала рахунки: що робити у першу чергу