Як кажуть, "лафа закінчилася" і українці вже котрий місяць чують про подорожчання комунальних послуг "ось-ось, з дня на день".

То коли ж буде підвищення вартості комунальних послуг і чи буде воно?

Наприклад, підвищення тарифів на воду планувалося ще наприкінці 2022 року. Тоді Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКУ) намагалася встановити нові розцінки з 1 січня 2023 року для 32 водоканалів. У результаті вирішення цього питання перенесено на весну.

Водопостачання. Фото: скрін youtube
Водопостачання. Фото: скрін youtube

Очікувалося, що рішення буде ухвалено у березні, а тарифи будуть підвищені у два етапи – з 1 квітня та з 1 липня. За підрахунками НКРЕКУ, наприклад, для Києва було б подорожчання з 30,38 грн. за кубометр до 34,5 грн. та 39,3 грн. Проте рішення так і не ухвалили.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Водночас НКРЕКУ поставила на порядок денний на засідання 31 травня питання щодо підвищення тарифів на воду. За очікуваннями експертів, вартість кубометра може зрости на 30%, а в самій Нацкомісії вказують, що тарифи буде підвищено до економічно обґрунтованого рівня вже з 1 червня.

Гроші. Фото: скриншот Youtube
Гроші. Фото: скриншот Youtube

А що ж із тарифами на газ?

Тарифи на газ в Україні влітку не змінюватимуться, адже на них і надалі діятиме мораторій. Це стосується і цін на тепло та гарячу воду. На сьогодні більшість українців одержують газ від Нафтогазу – 98% споживачів. Тариф на газ держкомпанія встановила на рівні 7,69 грн. за кубометр.

Нагадаємо, що в Україні підвищують тарифи на розподіл світла: влітку сім'ям доведеться віддати останнє.

Раніше ми повідомляли, як в Україні вирішити конфлікт із постачальником газу: відключення, лічильники та відсутність власника житла.