Приїзд заготівельників картоплі у села – подія неабиякої ваги. Селяни з картоплею збираються на визначеному місці й займають чергу за кілька годин до приїзду оптовиків.

Селяни скаржаться, що вирощувати картоплю зовсім не вигідно, за такої ціни не вдається навіть перекрити затрат, не те що заробити.

Картопля. Фото: Волинські новини
Картопля. Фото: Волинські новини

"На сьогодні закупівельна ціна картоплі – 2,50 гривні за кілограм. З 10 соток її можна зібрати максимум тонну-півтори. Виходить приблизно 2,5-3 тисячі гривень. Від цієї суми відмінусовуємо вартість дизпального під час оранки, міндобрив, засобів захисту рослин від шкідників. І виходить, що не можна навіть перекрити затрат. Навіщо тоді садити, якщо працюєш собі у збиток?" – каже господар Станіслав Понікарчук.

Картопля. Фото: Волинські новини
Картопля. Фото: Волинські новини

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити
Показати ще

За словами начальника відділу рослинництва і технічної політики управління АПР Волинської облдержадміністрації Олександра Книша, ціну на картоплю формує ринок. Минулоріч вона добре вродила, відповідно, попит перевищив пропозицію. Тому аграрії мусять її збувати за безцінь. Нинішнього року ситуація змінилась.

Найімовірніше, цьогоріч площі під садіння картоплі в області будуть скорочені. На це вплинули погодні умови – через повінь досі підтоплені сільгоспугіддя.

Натомість у супермаркетах, картопля - чи не найдешевший продукт, але коштує в 6 разів дорожче, ніж продають селяни. В середньому її можна придбати від 10 до 14 грн за кілограм.

ЦІна на картоплю. Фото: Мінфін
ЦІна на картоплю. Фото: Мінфін

Нагадаємо, ми писали, що батон за 35 грн? Українцям показали, як до кінця 2023 року зміняться ціни на хліб, гречку та рис.

Як повідомляв "Знай.ua" "не виключайте з раціону": лікарка пояснила, чому корисне вершкове мало.

Також "Знай.ua" інформував, супермаркети змінили ціни на вершкове масло та соняшникову олію: що подорожчало, а що подешевшало.