Тепер українці, які постійно ходять на ринок чи супермаркети за поповненням домашніх запасів їжі, мають чітке уявлення, якими будуть ціни до кінця поточного року в Україні. Зокрема, експерти змогли спрогнозувати вартість хліба, гречки та рису.

Про це стало відомо завдяки даними Держстату та свіжої інформації від експертів з ринку гастрономічних продуктів, пише "Хвиля".

Ціни на хліб, скріншот: YouTube
Ціни на хліб, скріншот: YouTube

Хліб станом на травень 2023 року продовжує дорожчати. За даними Держстату, за березень цього року хліб зріс у ціні на 0,3%, а з початку року – на 3,3%.

За словами головної наукової співробітниці відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлани Черемісіної, ціни на різну хлібопекарську продукцію з початку 2023 року змінилися таким чином:

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

- хліб пшеничний із борошна першого ґатунку: +1,8% до 34,81 гривень за кг;

- хліб пшеничний із борошна найвищої якості: +1,7% до 41,81 гривень за кг;

- батон: +2,2% до 22,30 грн. за 500 гр;

- житній хліб: +1,4% до 35,56 гривень за кг.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

При цьому вона звернула увагу на те, що лише протягом квітня 2023 хліб в середньому додав у ціні 0,5% (20-30 копійок за кг).

Черемісина також спрогнозувала, що у зв'язку з подорожчанням електроенергії на тлі тривалої енергетичної кризи в Україні та повернення ПДВ на пальне з 1 липня 2023 року середня ціна на хліб продовжить поступово зростати на 0,5-1% на місяць.

Отже, до кінця року батон, який коштує 22,30 грн., може зрости в ціні на 4-8% орієнтовно до 24,15 грн. Наприклад, хліб пшеничний (650 гр), що на початку травня можна було придбати близько 32 гривень, подорожчає до 34,65 грн. Таким чином, залежно від виробу хліб в Україні до кінця року може додати в ціні 1,5-3 грн за буханець.

Бакалія. Фото: Знай.UA
Бакалія. Фото: Знай.UA

Крім того, вчені Інституту аграрної економіки спрогнозували, що найближчими кількома місяцями ціни на крупи залишатимуться стабільними або спостерігатиметься їх незначне зменшення в межах 1-2%.

Зокрема, останнє стосується гречки, дефіцит якої у 2023 році не очікується, бо українські агровиробники повністю задовольнили потреби внутрішнього ринку.

Гречка, фото crispy.news
Гречка, фото crispy.news

До того ж Черемісіна нагадала, що з початку року рис подешевшав на 5,4% до 56,73 грн за кг, а гречка втратила в ціні 13,2% і в середньому коштує 59,79 грн за кг. Це означає, що навряд чи ця популярна крупа до кінця року коштуватиме дорожче.

Нагадаємо, як правильно вибирати полуницю на ринку та в магазинах: вбережете себе та своє здоров'я.

Раніше повідомлялося, частина молочної продукції може зникнути з полиць українських супермаркетів: від яких смакот краще відмовитися.

Також, в Україні дорожчають лимони та яблука, але виноград гаманець ще "здолає": у якому супермаркеті вигідніше купити.