В Україні продовжується війна, яку розпочала російська федерація на території нашої країни, відповідно триває воєнний стан та мобілізація.

Адвокат Роман Сімутін у своєму YouTube-каналі пояснив, чи законно всюди вимагати військовий квиток.

Військовий квиток. Фото: Youtube
Військовий квиток. Фото: Youtube

За його словами, при вступі до вишу, працевлаштуванні на роботу, реєстрації шлюбу, перереєстрації адреси і тому подібне у вас дійсно можуть запитати інформацію щодо військового обліку або ваших військово-облікових документів, але це ваше право - надавати чи ні вказану інформацію.

"У мене запитують: "А чи правда, що я не можу вступити до вишу, працевлаштуватися на роботу, зареєструвати шлюб без дозволу ТЦК?". Аж ніяк! Але медіа та соцмережі настільки перенасичені цими інфовкидами, що я вже сам починаю в це вірити", - каже адвокат.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Астролог побачив у травні "лихо" для України
Показати ще

Мобілізація. Фото: Youtube
Мобілізація. Фото: Youtube

Сімутін стверджує, що у випадках з військовозобов'язаними приватні підприємства та навчальні заклади частину ризиків беруть на себе й намагаються якось захистити своїх працівників, а от держустанови, за його словами, "непробивні".

Він зазначає, що у не можуть вимагати те, що не передбачено законом.

Висновки: влаштуватися на роботу до держустанови без військового квитка ви точно не зможете, хоч це і дискримінація. Але зареєструвати шлюб, провести перереєстрацію місця проживання, вступити до вишу зможете, бо такі вимоги незаконні.

Нагадаємо, ми писали, що три категорії чоловіків підпадають під мобілізацію влітку 2023 року: хто може отримати повістку.

Як повідомляв "Знай.ua" мобілізація в Україні: кого не зможуть примусово забрати до лав ЗСУ.

Також "Знай.ua" інформував, як чоловік може законно виїхати за кордон – у Держприкордонслужбі роз'яснили деталі.