У суспільстві активно обговорюють тему продовження загальної мобілізації та військового стану до кінця літа поточного року. Є інформація, що у період з червня до серпня співробітники Територіальних центрів комплектування (ТЦК) продовжать вручати повістки для уточнення мобілізаційних резервів.

Проте ці заходи насамперед торкнуться трьох категорій громадян України.

Експерти з видання "Апостроф" розповіли, хто саме цього літа підпадає під мобілізацію.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

Відповідно до законодавства України, отримати повістку можуть усі чоловіки віком від 18 до 60 років, незалежно від стану здоров'я чи соціального статусу.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Мобілізації підлягають такі категорії громадян:

– придатні або обмежено придатні на час воєнного стану віком від 28 до 60 років;

– придатні або обмежено придатні на час воєнного стану від 18 до 27 років, які стоять на військовому обліку запасу, що проходять строкову службу;

- виключені та зняті з військового обліку (власники "білого квитка"), визнані ВВК придатними або обмежено придатними під час військового стану, якщо не вчинили тяжкий злочин.

Вручення повістки, скріншот: YouTube
Вручення повістки, скріншот: YouTube

Також варто нагадати той факт, що у Міністерстві оборони України на запит ЗСУ підготували законопроект про взяття на облік військовозобов'язаних, яким виповнилося 25 років під час перебування на військовому обліку призовників. Документ подано для ознайомлення до профільних комітетів.

Нагадаємо, яких помилок припускаються роботодавці при бронюванні українців: процедура може затягнутися.

Раніше повідомлялося, 45 або 60: адвокат дав чітку відповідь про граничний вік для мобілізації військовозобов'язаних.

Також, мобілізація в Україні: куди забирають служити обмежено придатних.