За загальним правилом, українці можуть втратити право на житлові субсидії, якщо мають заборгованість за комунальні послуги. Проте існує можливість зберегти пільгу.

комунальні платежі, скріншот з відео
комунальні платежі, скріншот з відео

За інформацією Мінсоцполітики, у разі, якщо домогосподарство має протерміновану заборгованість з оплати комунальних послуг, то субсидії скасовують за певних умов.

Так, відповідно до українського законодавства, субсидій позбавляють тих боржників, які не платили за комуналку більш ніж три місяці, а сума сукупного боргу перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто 680 гривень.

Комунальні платіжки / скріншот з відео
Комунальні платіжки / скріншот з відео

Так, субсидії можуть не скасувати тим боржникам, хто має несплачені рахунки за природний газ та його розподіл, якщо в одержувача субсидії немає лічильника.

В такому випадку громадянин може повернути своє право отримувати субсидію через суд.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

комунальні платежі, скріншот з відео
комунальні платежі, скріншот з відео

Також громадян не позбавлять допомоги за умови:

  • документального підтвердження оплати заборгованості чи укладання договору про його реструктуризацію;
  • оскарження споживачем боргу у судовому порядку упродовж двох місяців від початку сезону.

Питання виникнення та погашення заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг необхідно вирішувати з підприємствами – надавачами послуг, до повноважень яких належить облік такої заборгованості.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, українці можуть отримати знижку на оплату газу: які категорії розраховують на 25, 50 та 100 відсотків.

Також наш портал інформував скорочення розмірів субсидії: чому тисячі українців залишаться без державної допомоги.

Крім того, ми писали, субсидії почнуть призначати по-новому: у Мінсоцполітики попередили про зміни.