Закон про арешт рахунків через борги перед виконавчою службою набув чинності в Україні, з 6 травня 2023 року наявність боргу призводить до серйозних наслідків.

З арештованого рахунку дозволять використати суму 13 тисяч гривень на місяць. Набрав чинності закон №3048-IX, тож із заарештованих рахунків дозволять "відбирати" гроші, але не всі.

Банківська картка. Фото: Youtube
Банківська картка. Фото: Youtube

За оцінками експертів, буде заарештовано принаймні 5 мільйонів карткових рахунків українців. Здебільшого це стосуватиметься неплатників аліментів та порушників ПДР.

І якщо раніше "боржники" могли розслабитися, оскільки на час воєнного стану було поставлено заборону на арешт банківських рахунків (до 100 тисяч гривень). То зараз ситуація змінилася.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

Рахунки боржників буде заблоковано, але вони можуть отримати доступ до суми, що перевищує дві мінімальні заробітні плати (13 400 гривень). Юридичні особи можуть розпоряджатися сумою у розмірі п'яти мінімальних заробітних плат (33 500 гривень), але виключно на виплату заробітної плати, податків та зборів.

Банківські перекази, скріншот: YouTube
Банківські перекази, скріншот: YouTube

За словами співзасновника Monobank Олега Гороховського, під санкції потрапить близько 436 тисяч клієнтів лише їхнього банку.

Новий закон може суттєво обмежити фінансові можливості боржників. Щоб отримати доступ до частини коштів у розмірі двох мінімальних зарплат, боржник буде змушений відвідати державну виконавчу службу та отримати дозвіл від банку на здійснення платежів.

Нагадаємо, якщо немає сил терпіти, дійте! Як українцям перевести пенсійні виплати до іншого банку

Як повідомляв "Знай.ua", клієнтка "Ощадбанку" вважає, що банк обманює людей за кордоном: гроші з картки зняли без її згоди

Знай.ua писав, частина пенсіонерів попрощається з виплатами: будуть масштабні перевірки