Роботодавці можуть отримати компенсації від держави за працевлаштування внутрішньо переміщених осіб.

Ті громадяни, які були змушені залишити своє місце проживання через збройний конфлікт, але залишилися в Україні є внутрішньо переміщеними особами. Законодавством передбачено працевлаштування внутрішньо переміщених осіб на загальних підставах.

Пенсіонери на роботі. Фото: Youtube
Пенсіонери на роботі. Фото: Youtube

Передбачена компенсація на оплату праці за працевлаштованих зареєстрованих безробітних з-поміж ВПО. Вона виплачується не більше 6 місяців (кожен непарний місяць протягом року). Умова – збереження гарантій зайнятості ВПО протягом періоду, що перевищує тривалість виплати у 2 рази.

Виплати можуть отримати роботодавці, окрім тих, які є бюджетними установами (за винятком надавачів соціальних послуг), фондами загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Популярні новини зараз
Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Компенсація здійснюється у розмірі фактичних витрат на оплату праці такої особи, але не більше двох мінімальних заробітних плат (13 400 гривень).

Які умови для її отримання

Для отримання компенсації роботодавцям необхідно подати до центру зайнятості заяву та копії підтверджувальних документів про прийняття на роботу ВПО, завірені в установленому порядку.

Гроші, які виводять з ужитку. Фото: Youtube
Гроші, які виводять з ужитку. Фото: Youtube

Компенсація призначається за кожну працевлаштовану особу на умовах строкового або безстрокового трудового договору (контракту), гіг-контракту, зокрема за сумісництвом, при дотриманні наступних умов:

  • роботодавець перебуває на обліку як платник єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування;
  • розмір заробітної плати працівника за повністю виконану місячну (годинну) норму праці не може бути нижчим за розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законодавством;
  • роботодавець як платник єдиного внеску подав в установленому законодавством порядку податкової звітності за IV квартал 2021 року або річної звітності за 2021 рік;
  • особа з числа внутрішньо переміщених осіб може бути працевлаштована на визначених умовах один раз.

Нагадаємо, ми писали, хто в Україні може розраховувати на пенсію у 20 тисяч гривень: голова управління ПФУ "розкрив інтригу".

Як повідомляв "Знай.ua" українці можуть отримати нову міжнародну допомогу: як оформити виплати.

Також "Знай.ua" інформував, українців змушують продати свої легкові авто.