Уже понад рік в Україні воєнний стан викликаний повномасштабним вторгненням росії в Україну, тому триває загальна мобілізація для чоловіків віком від 18 до 60 років, проте є виключення, вони стосуються людей з інвалідністю.

Про відстрочку від призову на службу під час мобілізації йдеться у Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", а саме у статі 23. Встановлення інвалідності відбувається в установленому порядку, а тимчасової непридатності – відповідно до висновку військово-лікарської комісії (ВЛК).

Мобілізація, скріншот: Youtube
Мобілізація, скріншот: Youtube

Якщо ВЛК визнала військовозобов'язаного тимчасово непридатним до військової служби за станом здоров’я, то він має відстрочку на термін до шести місяців. Після цього чоловік має знову пройти військово-лікарську комісію.

Також у 23 статті зазначено, що особи з інвалідністю у зазначений період можуть бути призвані на військову службу. Але це відбувається за їхньою згодою і лише за місцем проживання. Відтак можна дійти висновку, що чоловіків з ІІІ групою інвалідності можуть мобілізувати за їхньою згодою.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Люди з інвалідністю. Фото: Youtube
Люди з інвалідністю. Фото: Youtube

Варто зазначити, що ігнорувати вручення повістки неможна у будь-якому разі. Якщо її вручили, то необхідно з'явитися до військкомату у зазначений час із документами, які підтверджуватимуть інвалідність. Такими документами є:

  • довідка до акту огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації №157-1/о),
  • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,
  • пенсійне посвідчення,
  • посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, в якому зазначено групу та причину інвалідності,
  • довідки для отримання пільг особою з інвалідністю, яка не має права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, що затверджена Мінсоцполітики.

Нагадаємо, ми писали, що мобілізація авто в Україні: кому з водіїв потрібно терміново підготувати документи.

Як повідомляв "Знай.ua", яка інформація має бути зазначена у повістці: у разі її відсутності від "запрошення" можна відмовитися.

Також "Знай.ua" інформував, юнаки, приготуватися: адвокат пояснив, кого вирішили призвати до ЗСУ влітку 2023 року.