Всім українцям надається безкоштовна допомога лікаря та ліки за Програмою медичних гарантій. Проте, практикуються випадки, коли за ці послуги вимагають гроші.

У таких ситуаціях пацієнти мають право подати скаргу, як нагадують у Національній службі здоров'я України у Facebook. Там наголосили, що це є грубим порушенням.

Приймальня лікарні. Фото: скриншот з відео
Приймальня лікарні. Фото: скриншот з відео

"Якщо у медзакладі, який має укладений договір із НСЗУ, у пацієнта вимагали купувати ліки, які є в Національному переліку основних лікарських засобів або оплачувати послуги, які покриває Програма медичних гарантій, це - порушення", - йдеться у повідомленні.

Якщо в установі вимагають хабар, пацієнт або його уповноважена особа можуть подати скаргу до НСЗУ через електронну форму на сайті або за безкоштовним номером 16-77. Крім того, представник пацієнта повинен мати відповідні документи - довіреність, свідоцтво про народження або довідку про опікунство.

Популярні новини зараз
Пенсіонери отримають підвищену пенсію: які умови Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Також українцям надали цінні рекомендації для подання звернення:

  • Вкажіть прізвище, ім'я та по батькові пацієнта, дату народження, дату події, що сталася з пацієнтом.
  • Правильно вкажіть назву лікарні. Якщо ви можете, додайте код ЄДРПОУ – його легко знайти в інтернеті.
  • Напишіть посаду, прізвище, ім'я та по батькові особи, яка вимагала оплату за медичні послуги, ліки та інші матеріали.

Слід докладно описати ситуацію. Наприклад, які саме препарати вимагають докупити, скільки ви витратили на них або яку суму просили віддати в лікарні. Копії чеків на ліки чи медичні послуги також допоможуть встановити факт порушення.

Швидка допомога. Фото: Youtube
Швидка допомога. Фото: Youtube

Нагадаємо, життя буде солодким: Україна збільшить виробництво цукру, що буде з цінами

Як повідомляв Знай.ua, українцям пояснили, як не накопичити величезні борги за електроенергію у порожній квартирі