Для всіх українців, які мешкають у сільській місцевості, а також перебувають на "заслуженому відпочинку", є дуже важливі новини. Справа в тому, що таким громадянам, окрім пенсії та доплат за вік, належать ще й пільги на оплату комуналки.

Цікаво, що деякі категорії таких громадян загалом не платять за надання комунальних послуг.

Про це стало відомо завдяки відповіді експертів порталу "На пенсії" на запитання українки.

Село, скріншот: YouTube
Село, скріншот: YouTube

"Я медик-пенсіонер. Відпрацювала у сільській лікарні 40 років. Раніше нам платили за комунальні послуги, цього року після підвищення пенсії всі пільги забрали. Чи це законно?", — запитала українка.

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Так, 100% знижка на оплату комунальних послуг гарантована пенсіонерам, які працювали, зокрема, педагогічними або медичними працівниками, фармацевтами, бібліотекарями, працівниками захисту рослин у сільській місцевості та селищах міського типу.

українські пенсіонери, фото Pxhere
українські пенсіонери, фото Pxhere

Однак, є важливий момент. Знижка надається у разі, якщо середньомісячний доход пільговика за шість місяців не перевищує величини доходу, що дає право на податкову соціальну пільгу 2023 року – 3760 грн.

Тобто якщо Ваша пенсія перевищила 3760 гривень, то отримувати пільги на оплату комуналки Ви не будете. Але можна звернутися до Пенсійного фонду за призначенням житлової субсидії.

На які послуги надається пільга?

Пільга призначається на 12 місяців із місяця, коли таке право виникає та поширюється на оплату:

- житла (квартирна плата, плата за послуги з утримання будинків та споруд та прибудинкових територій), управління багатоквартирним будинком;

- комунальних послуг (централізоване постачання холодної води, централізоване постачання гарячої води, водовідведення, тепло- та електропостачання, природний газ (у тому числі транспортування, розподіл та постачання), централізоване опалення, вивезення побутових відходів);

- палива та зрідженого газу.

Нагадаємо, в Україні можна отримати допомогу 14 000 грн: на що дозволять витратити.

Раніше повідомлялося, що українці можуть отримати довічну знижку на оплату комуналки у розмірі 75%: кого стосується.

Також, в Україні змінився процес покупок в інтернеті – на що потрібно звернути увагу.