В Україні деякі громадяни можуть не чекати 60-річного віку та вийти на пенсію на 10 років раніше. Хто має таке право, розповіли у Пенсійному фонді.

Вийти на заслужений відпочинок у 50 років за умови наявності від 15 років стажу можуть українки, які є матерями тяжкохворих дітей до 6-річного віку, яким не встановлена ​​інвалідність.

ПФУ. Фото: скрін youtube
ПФУ. Фото: скрін youtube

У ПФУ зазначили, що до таких дітей належать маленькі українці, які мають тяжку вроджену ваду розвитку, перинатальну поразку нервової системи, рідкісне орфанне захворювання, онкологічне, онкогематологічне захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкий психічний розлад, цукровий діабет I типу. гостре чи хронічне захворювання нирок IV ступеня, діти, які отримали важку травму, потребують трансплантації органу, паліативної допомоги.

Пенсійний фонд, скріншот: YouTube
Пенсійний фонд, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Крім того, на дострокову пенсію мають право багатодітні матері та батьки. Так, українки з п'ятьма та більше дітьми можуть вийти на заслужений відпочинок у 50 років, але за умови, що мають від 15 років та більше стажу. Чоловіки з п'ятьма та більше дітьми можуть вийти на пенсію у 55 років за наявності 20 років стажу та за умови, що у дітей немає матері або вона не скористалася правом дострокового виходу на пенсію.

Пенсійний фонд. Фото: скриншот Youtube
Пенсійний фонд. Фото: скриншот Youtube

Раніше вийти на пенсію можуть батьки та матері осіб, які мають інвалідність із дитинства. Умови виходу на заслужений відпочинок такі самі, як і багатодітних українців.

Раніше портал Знай повідомляв, нові можливості для громадян щодо пенсій: благодійні пожертвування та добровільні внески.

Також наш портал інформував, українці можуть отримати ще одну допомогу: безкоштовні продукти та одяг.

Крім того, ми писали, що українців можуть позбавити пенсії після перевірки: на яких підставах.