В Україні триває повномасштабна війна, і у багатьох громадян залишаються активні кредити. Як можуть покарати у разі прострочення зобов'язань щодо кредиту, розповіли у пресслужбі Офісу уповноваженого з прав людини Верховної Ради.

У зв'язку з початком повномасштабної війни багато українців, які мали активні кредити, втратили можливість виконувати свої зобов'язання перед кредитором. Якщо раніше за невчасне внесення платежу карали штрафами чи пенею, то період військового становища діють інші правила.

Кредит, скріншот: YouTube
Кредит, скріншот: YouTube

Так, Офіс Омбудсмана зазначає, що українці не несуть відповідальності перед фінансовою чи кредитною установою, якщо прострочать зобов'язання за кредитом.

Зокрема, якщо за прострочення кредиту не нараховуються штрафні санкції, які прописані у кредитному договорі. Також кредитор не має права піднімати процентну ставку, якщо не виконуються зобов'язання щодо кредиту. За винятком, коли договір передбачає встановлення процентної ставки, що змінюється.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський
Показати ще

Кредити. Фото: скриншот Youtube-відео
Кредити. Фото: скриншот Youtube-відео

Якщо з 24 лютого 2022 року було нараховано якісь штрафи або інші платежі за прострочення за кредитом, вони підлягають списанню.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, українським бюджетникам планують підвищити заробітну плату: отримають не всі.

Також наш портал інформував, що українців можуть позбавити пенсії після перевірки: на яких підставах.

Крім того, ми писали, українцям розповіли важливі нюанси під час отримання компенсації за житло.