Для наших дорогих читачів, котрі під час походу до магазину уважно стежать за цінами на головні продукти харчування, є дуже важливі новини. Справа в тому, що експерти з ринку фермерської продукції потішили українців дуже гарною новиною. В Україні очікується зниження цін на курячі яйця.

Про це стало відомо завдяки інформації від експертів різних моніторингових організацій, пише портал "Хвиля".

Ціни на яйця, скріншот: Minfin
Ціни на яйця, скріншот: Minfin

Ще у жовтні 2022 року ціни на яйця били усі рекорди – десяток продавався від 80 до 90 гривень, а іноді навіть більше. Проте зараз ситуація на ринку змінюється.

Наприклад, перед минулим Великоднем десяток яєць можна було придбати за 36 гривень, а вже цього року вони продавалися по 71-74 гривні. Однак після свят вартість почала падати.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

За словами аналітика УКАБу Максима Гопки, ціни на яйця мають тенденцію до зниження вже з початку травня, як і прогнозувалося раніше. Після Великодня ціни у супермаркетах знизилися на 9-12% та варіюються в ціні від 60,53–70 гривень за десяток.

Ціни на яйця, фото: Знай.ua
Ціни на яйця, фото: Знай.ua

"Поголів'я курей-несучок поступово відновлюється і з потеплінням і збільшенням світлого дня витрати на електроенергію знижуються, що також вплине на собівартість продукту. До середини літа ціна ще може просісти на 15%", - пояснив він.

При цьому експерт зазначив, що важливими факторами подальшого скорочення цін будуть: нарощування поголів'я, збільшення пропозиції яєць від приватних господарств, тепла погода та стабільність цін на корми.

Тим часом експерт з птахівництва та співробітник НААН Олег Катеринич спрогнозував, що влітку за одне яйце доведеться платити десь 2,5-3 гривні.

"Традиційно, влітку вартість яєць знижується на 30-50% порівняно з початком весни. Хоча тиждень тому відпускна ціна із птахофабрик уже коливалася близько 3 гривень", - сказав він.

Ціни на яйця, фото: Знай.ua
Ціни на яйця, фото: Знай.ua

На даний момент вона трохи збільшилася, але це та мінімальна позначка, яка зараз більш менш оптимальна для виробника.

"Держстат поки не наводив статистики щодо загального зменшення яєць за минулий рік. Але можна говорити, що внутрішній ринок заповнений", - додав експерт.

До того ж він спрогнозував, що більше 3 гривень за штуку яйця цього літа не коштуватимуть. Проте вже восени їхня вартість може підвищитися.

Нагадаємо, якщо не встигли на шашлик, то настав час: в Україні супермаркети оновили ціни всі види свинини.

Раніше повідомлялося, цінники на популярне м'ясо впевнено повзуть униз: чим українці можуть побалувати себе.

Також, готуйте сковорідки: українські супермаркети поділилися новими цінами на соняшникову олію та борошно.