В України триває війна, та незважаючи на обмежений державний бюджет держава продовжує надавати підтримку сім'ям у яких народжуються маленькі дітки.

Виплати за дитину. Фото: скрін youtube
Виплати за дитину. Фото: скрін youtube

Розмір дитячих виплат залежить від розміру прожиткового мінімуму, а оскільки в державний бюджет не закладено коштів на його підвищення, то і очікувати на підвищення дитячих виплат не варто.

Згідно із Законом України "Про державну допомогу сім'ям з дітьми", українські родини можуть розраховувати на допомогу при народженні малюка. Вона становить 41 280 гривень.

Дитина у пологовому будинку, фото fergana
Дитина у пологовому будинку, фото fergana

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Усю сумму виплачують молодим батькам не відразу.

Після народження виплачують 10 320 гривень. Потім упродовж 36 місяців виплачують по 860 гривень. Виплати на другу дитину залишаються такими ж, як і на першу.

Документи на отримання виплат потрібно оформити протягом року з моменту народження дитини.

Мама з дитиною, фото johnsonsbaby
Мама з дитиною, фото johnsonsbaby

Якщо жінка у зв'язку з вагітністю та пологами не працює та зареєстрована в центрі зайнятості, то отримуватиме 671 гривню на місяць.

Самотні матері отримуватимуть грошову допомогу в розмірі:

  • до шести років - 2 272 гривень
  • 6-18 років - 2 833 гривень
  • 18-23 роки (якщо дитина продовжує навчання) - 2 684 гривень

Стосовно виплат аліментів, то суми такі:

  • Діти до шести років - 1 136 гривень
  • Діти 6-18 років - 1 416,50 гривень
  • Діти 18-23 років (якщо дитина продовжує навчання) - 1 342 гривень

Крім фінансової допомоги, батьки немовляти також отримують так званий "Пакунок малюка", де є речі першої потреби. Туди входять: пелюшки, підгузки, дитячі засоби гігієни, засоби гігієни для матері, одяг різних розмірів, матрац, ковдра, рушники, розвивальні іграшки, термометри, ножиці, гребінці.

Нагадаємо, як влаштуватися на роботу під час військового стану: чи потрібний військово-обліковий документ

Як повідомляв Знай.ua, як оформити українське свідоцтво, якщо дитина народжена в окупації: проста інструкція для батьків