Українці, які проживають на окупованих територіях, мають чимало складнощів. Наприклад, із встановленням факту народження дитини та отримання свідоцтва українського зразка. Але юрист розповів, як швидко провести цю процедуру та куди подати заяву.

Вирішити це питання дуже просто, як повідомила юрист Оксана Рябчук. За законодавством України, документи, видані на окупованих росіянами територіях, не визнають. Це означає, що в жодному державному чи медичному закладах їх не приймуть.

Оформлення документів, ЦНАП: фото city-adm.lviv
Оформлення документів, ЦНАП: фото city-adm.lviv

Для таких випадків чинний Цивільний кодекс України передбачає спрощені умови, щоб громадяни змогли встановити факт народження на території, де діє режим військового чи надзвичайного стану, або тимчасова окупація.

Батьки спочатку мають встановити факт народження дитини. Після цього йде процедура складання заяви про те, що малюк народився на тимчасово окупованій території.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Хто може подати заяву:

  • батьки;
  • родичі чи їхні представники;
  • інші законні представники дитини.

Дитина, фото sunnitusmaja
Дитина, фото sunnitusmaja

Заява подається до будь-якого суду на підконтрольній Україні території. Також потрібно зібрати документи, що підтверджують народження дитини: медичні довідки, показання свідків, фотографії та інше.

Після цього українці звертаються до органу державної реєстрації актів громадянського стану та отримують свідоцтво про народження українського зразка.

Нагадаємо, як влаштуватися на роботу під час військового стану: чи потрібний військово-обліковий документ

Як повідомляв Знай.ua, українцям розповіли важливу новину про тариф на газ: діятиме лише до 30 квітня