Для всіх наших читачів, які люблять "солодку воду з газиками", є важливі новини. В Україні можуть запровадити акциз, як і на алкоголь із тютюном, на газування. Представники Міністерства охорони здоров'я вже встигли виступити з аргументами на підтримку такого рішення.

Про це українським журналістам розповів провідний санітарний лікар України Ігор Кузін, пише портал "Хвиля".

Газовані напої, скріншот: YouTube
Газовані напої, скріншот: YouTube

Повідомляється, що акциз на солодку газовану воду пропонують ввести в розмірі 4 грн на 1 літр. Стверджується, що це допоможе знизити кількість пацієнтів з неінфекційними захворюваннями, як діабет, серцево-судинні захворювання, ожиріння та ін.

"Податки на вживання доданого цукру або різні види обмежень діють у 107 країнах світу. Це світова практика, що всебічно підтримується ВООЗ. І МОЗ підтримує її", – додав Ігор Кузін.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Медогляд, кадр з відео
Медогляд, кадр з відео

У світі є позитивні приклади застосування цього акцизу. Наприклад, у Мексиці після впровадження податок у розмірі 39% незабаром зафіксували такі дані: зменшилася кількість дітей, які страждають на ожиріння.

Українці. Фото: скрін youtube
Українці. Фото: скрін youtube

Також це може вплинути і на виробників, як це трапилося у Великій Британії - там через податок виробники знизили рівень цукру в солодкому газованому газі вдвічі. За оцінкою ВООЗ, подорожчання газування на 20% за рахунок зростання податків може призвести до скорочення їх споживання приблизно на 20%.

Нагадаємо, в Україні подорожчала сіль, хоча до травня ціни трималися на низькому рівні: скільки зараз коштує.

Раніше повідомлялося, в Україні різко впали ціни на куряче філе та сало: де найприємніші чеки.

Також, в Україні дорожчає соняшникова олія: як змінилися ціни та де можна купити подешевше.