Багато експертів вже висунули свої прогнози щодо того, якими будуть споживчі ціни до кінця 2023 року, а тепер свою думку висловили підприємці.

Як йдеться у звіті Національного банку "Ділові очікування підприємств України" за І квартал поточного року, очікування щодо зростання споживчих цін є досить негативними. Підприємці вважають, що вони наступні 12 місяців зафіксуються на рівні 20,7%. Водночас у бізнесу покращали інфляційні настрої.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

У звіті зазначили, що є декілька факторів, які сприяють зростанню цін на харчові продукти.

З найвпливовіших залишаються воєнні дії, згідно з вибором 88,4% опитаного бізнесу. Також свою роль відіграє курс гривні до долара, а також витрати на виробництво, ціни на світових ринках та доходи українців.

Популярні новини зараз
Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще

Причини зростання цін, дані Нацбанку
Причини зростання цін, дані Нацбанку

Бізнес очікував, що в останньому кварталі 2022 року інфляція становитиме 23,3%, у ІІІ кварталі – 25,2%, у ІІ кварталі – 21,7%, у І кварталі – 8,7%. Тепер більшість підприємців вважають, що інфляція буде на рівні до 20%, а деякі очікують інфляцію понад 30%.