Ціни на овочі в Україні залишаються на високому рівні, але вже скоро вони почнуть знижуватись, оскільки продукція нового врожаю замінити імпорт на ринку.

Такий прогноз висунув директор Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Юрій Лупенко. Він зазначив, що навіть досвід минулих років показує, як із надходженням нового врожаю у червні-липні ціни падають.

Овочі. Фото: скрін youtube
Овочі. Фото: скрін youtube

"Відбувається зниження цін, насамперед, на овочі, потім продукти зернового плану, тваринництва — яйця, з настанням тепла зменшуються витрати, збільшується несучість", - додав він.

Проте ціни на овочі більш "чутливі", оскільки значна частина продукції вирощується біля зон бойових дій, що може вплинути на формування вартості. Війна порушила багато процесів, включаючи логістику та виробництво.

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

"Більша частина овочів вирощується на півдні, де ведуться інтенсивні бої. Порушені логістичні канали, виробництво. В основному на ринку овочі тепличні імпортні, які значно дорожчі, ніж овочі нового врожаю. Зараз зростання 17% по овочевій групі. Огірки, помідори збільшення ціни у 2-3 рази. Навряд чи буде суттєве зменшення цін на них. Ранні овочі в основному тепличні, а ті, що надходять з півдня, не складають їм конкуренцію, їх мало. І впливу на ціни з боку овочів відкритого ґрунту поки що немає", - підкреслив Лупенко.

Експерт запевняє, що покупці побачать зниження цін, проте станеться це пізніше, ніж звичайно.

Овочі в супермаркеті. Фото: скрін youtube
Овочі в супермаркеті. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, що буде з цінами у 2023 році: зростатимуть, але не "зірвуть дах"

Раніше ми писали про те, що популярний овоч встановив новий ціновий рекорд