Для всіх наших читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є цікаві новини. Важливо знати, що частина громадян України можуть вийти на заслужений відпочинок до настання пенсійного віку, і при цьому ще отримувати додаткові державні виплати.

Про це в деталях розповіли представники Пенсійного фонду України, пише портал "На пенсії".

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Повідомляється, що достроковий вихід на пенсію та додаткові виплати належать українцям, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС.

Так, пенсії за віком особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, призначаються із зменшенням пенсійного віку на 1-13 років.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Тривалість страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, зменшується на кількість років зменшення пенсійного віку (у результаті страховий стаж не може бути меншим за 15 років).

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Потерпілим від Чорнобильської катастрофи вік виходу на пенсію зменшується:

- від 1 до 10 років, залежно від зони радіологічного забруднення, де проживала/працювала особа та тривалість проживання/роботи;

- на 5, 8 або 10 років залежно від часу та тривалості роботи в зоні відчуження.

За наявності стажу на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад та показників (у чоловіків – 10 років і більше, у жінок – 7 років 6 місяців і більше) пенсійний вік додатково зменшується на 3 роки.

За наявності стажу роботи зі шкідливими та важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад та показників (у чоловіків – 12 років 6 місяців і старше, у жінок – 10 років та старше) пенсійний вік додатково зменшується на 1 рік.

Нагадаємо, в гаманцях зашелестить? Українцям розповіли, що буде із пенсіями в останній місяць весни.

Раніше повідомлялося, що в Україні повернули податки на ввезення генераторів і Starlink: пільги більше не діють.

Також, українські пенсіонери мають право обрати вид пенсії, яку отримуватимуть.