Останнім часом у соціальних мережах та ЗМІ поширюється інформація, що один день роботи у Польщі може дозволити українцям отримати право на польську пенсію.

Однак ця інформація не є правдивою і викликає обурення серед громадян Польщі. Про це повідомляє видання Yavp.pl.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube
Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Представники ZUS заявили, що правила нарахування пенсійних виплат для українців не змінювалися вже довгі 11 років з моменту підписання двосторонньої угоди про соціальне забезпечення між Україною та Польщею (2012 р.).

Ця угода захищає інтереси людей, які працюють у обох країнах. Відповідно до цієї угоди щодо права на пенсію враховуються також періоди страхового стажу в іншій державі.

Популярні новини зараз
Відмова від повістки – не порушення? Суд розповів, хто буде правий Тарифи на воду вже підняли: де платитимуть дорожче Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Щоб отримати польську пенсію від ZUS, українські громадяни мають відповідати таким вимогам: вік має становити 60 років для жінок та 65 для чоловіків; потрібна сплата внесків (соцстрахування або пенсійного страхування та страхування на випадок інвалідності) у Польщі — легальна зайнятість.

Пенсіонерка. Фото: скрін youtube
Пенсіонерка. Фото: скрін youtube

Для отримання пенсії за віком у Польщі необхідно мати стаж роботи у країні. Якщо ви народилися до 1 січня 1949 року, необхідний стаж становить не менше 20 років для жінок і 25 років для чоловіків. Якщо документально підтвердити такий стаж неможливо, то пенсію буде призначено за наявності стажу не менше 15 років для жінок та 20 років для чоловіків.

Якщо сума допомоги польського ZUS та того, що виплачують в Україні, нижча за мінімальну польську пенсію за віком для громадянина України, який проживає в Польщі, польський ZUS виплачує різницю як доплату. Наприклад, польська допомога становить 100 злотих, пенсія в Україні — 300 злотих, різниця становитиме 1188,44 злотих, якщо справа стосується мінімальної польської соціальної виплати для людей похилого віку.

Нагадаємо, як повернути переплату за комуналку: у які терміни подати заяву

Як повідомляв "Знай.uа", платіж із завищеною сумою: як підтвердити реальні обсяги споживання газу

Знай.ua писав, українці можуть отримати розстрочку на борги по комуналці: що потрібно зробити