Компанія "Укренерго" спантеличила багатьох українців вельми тривожним сценарієм. Очікується, що вже влітку в нашій країні можливий дефіцит електрики, а це означає, що можуть бути знову введені віялові відключення світла.

Про це стало відомо завдяки заяві голови правління компанії "Укренерго" Володимира Кудрицького в ефірі одного з українських телеканалів.

Тарифи на світло, скріншот: Facebook
Тарифи на світло, скріншот: Facebook

"Зазвичай в Україні навесні та влітку спостерігається надлишок потужності, і Україна здатна експортувати електроенергію. Цього року через значні пошкодження електростанцій може виникнути дефіцит і влітку. Він компенсуватиметься збільшенням потужності на теплових електростанціях, які будуть доступні нам, а також імпортом електроенергії ", - заявив Володимир Кудрицький.

Також Кудрицький зазначив, що ремонтна кампанія весни-літа 2023 року буде однією з найскладніших в історії.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Українці без світла, скріншот: YouTube
Українці без світла, скріншот: YouTube

"На це впливають масштабні руйнування, понесені енергосистемою взимку, і те, що в окупації залишається кілька великих електростанцій. Їх нам не вистачало взимку і не вистачає зараз. Ми активуватимемо всі наявні генеруючі потужності, щоб під час ремонтів підтримувати баланс енергосистеми", - додав голова Укренерго.

Про дефіцит електроенергії заявив і керівник сектору "Енергетика" Офісу Ефективного Регулювання Олексій Оржель.

"У Словаччину призупинили експорт електроенергії на кілька днів. Там більша ціна, ніж в Україні. Припинили через те, що не домовилися про перерозподіл прибутку. До Молдови експортуємо, але це великі обсяги. 75 мВт експортуємо до Польщі. Могли б експортувати до Польщі. десятки разів більше.З 15 травня у нас в системі прогнозується не профіцит, а дефіцит. У нас виводять атомні блоки на перезавантаження палива, ремонтні роботи.Улітку ми будемо з дефіцитом та потенційним імпортом електроенергії.Ці негативні фактори впливають на останнє рішення - підняти тарифи для населення", – повідомив Оржель.

Нагадаємо, тариф може злетіти на 95%: як може змінитися вартість електроенергії.

Раніше повідомлялося, чи готуватися до відключень? В "Укренерго" попереджають про дефіцит електроенергії.

Також, споживання зменшилося, а прибуток подвоївся: постачальників електроенергії запідозрили у махінаціях.