Державна податкова служба України запустила офіційний калькулятор податку на майно для розрахунку податку на нерухомість, який мають сплатити власники квартир та будинків певної площі.

Згідно з правилами, люди, які мають нерухомість із площею понад 60 кв. м квартири чи більше 120 кв. м вдома, мають сплатити цей податок.

Житло, скріншот: Youtube
Житло, скріншот: Youtube

При цьому українці, які мають нерухомість на території, де ведуться активні бойові дії, на непідконтрольній території або непридатні для проживання у зв'язку з повномасштабною війною, звільняються від сплати цього податку за 2021 і 2022 роки.

Необхідно мати на увазі, що сплата податку на нерухомість за 2022 рік має бути здійснена до 1 липня 2023 року, для чого потрібно отримати квитанцію і протягом 60 днів здійснити переказ на державний рахунок.

Популярні новини зараз
Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Якщо квитанцію не було отримано, тоді вам потрібно звернутися до податкової служби для вирішення цієї ситуації.

Будинок, в якому жили діти. Фото: ГУ НП
Будинок, в якому жили діти. Фото: ГУ НП

Максимальна ставка податку на житлову та нежитлову нерухомість має бути не більше 1,5% від розміру мінімальної заробітної плати за кожен квадратний метр. При цьому місцева влада в кожній з областей має право на те, щоб встановити власну ставку залежно від місця розташування та типу нерухомості. Цей момент передбачено пунктом 266.5.1 Податкового кодексу України.

Нагадаємо, власники дачних ділянок можуть заробити до 6000 грн штрафу: кого і за що покарають

Як повідомляв "Знай.uа", в Україні вигадали новий податок для росіян, які бажають відпочити в Європі: візи без цього не отримають

Знай.ua писав, в Україні борги по комуналці хочуть виплачувати репараціями Росії: кого це торкнеться