Пенсії за віком особам, які працювали або проживали на територіях радіоактивного забруднення, призначаються із зменшенням пенсійного віку на 1-13 років.

Тривалість страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком, зменшується на кількість років зменшення пенсійного віку (у підсумку страховий стаж не може бути менш як 15 років). Про це повідомили у Пенсійному фонді України.

Пенсія. Фото:  Youtube
Пенсія. Фото: Youtube

Учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС вік виходу на пенсію зменшується на 5, 8 або 10 років, в залежності від часу та тривалості роботи в зоні відчуження.

За наявності стажу на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за Списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників (у чоловіків – 10 років і більше, у жінок – 7 років 6 місяців і більше) пенсійний вік додатково зменшується на 3 роки.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу "Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Пенсіонер. Фото: Youtube
Пенсіонер. Фото: Youtube

За наявності стажу роботи з шкідливими і важкими умовами праці за Списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників (у чоловіків – 12 років 6 місяців і більше, у жінок – 10 років і більше) пенсійний вік додатково зменшується на 1 рік.

Потерпілим від Чорнобильської катастрофи вік виходу на пенсію зменшується від 1 до 10 років, в залежності від зони радіологічного забруднення, де проживала/працювала особа та тривалості проживання/роботи.

Нагадаємо, ми писали, що пенсіонеру "пообіцяли" 560 гривень доплати після індексації, але підвищення він так і не побачив.

Як повідомляв "Знай.ua" тепер вистачить і на хліб: як індексація підвищила пенсії щодо інвалідності.

Також "Знай.ua" інформував, зростання пенсії під час індексації побачать не всі українці: кому доведеться чекати до кінця війни.