Багато громадян нашої країни мають у власності земельний пай.
Держава податкова служба в Івано-Франківській області роз’яснила чи потрібно подавати декларацію про майновий стан і доходи якщо ви здаєте в оренду земельний пай.

До загального місячного та річного доходу, що оподатковується на доходи фізичних осіб, включається і дохід від здачі майна в лізинг, оренду або суборенду.

Так, якщо ви здаєте за офіційним договором в оренду земельний пай, ви маєте задекларувати суму що сплачує вам орендар.

Податковим агентом платника податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) орендаря щодо його доходу від надання в оренду земельного паю є орендодавець. Власник земельної ділянки повинен задекларувати кошти отримані від оренди.

Популярні новини зараз
Гроші на кону: "Ощадбанк" зробив важливе оголошення На землю чекають удари руйнівної магнітної бурі: нагряне вже ось-ось Безкоштовний проїзд для всіх: українцям скасують плату за комунальний транспорт Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Орендар має сплачувати орендну плату за користування земельною ділянкою, а вже власник земельного паю повинен утримувати податок з цієї суми та сплачувати їх до податкової.

Сума оподаткування залежить від розміру орендної плати вказаної в договорі. Сума оренди не може бути меншою ніж це визначено законодавством з питань землі (не менше 3% від вартості земельної земельного паю).

Доходи від здачі в оренду земельного паю оподатковуються ПДФО за ставкою 18 % та військовим збором 1,5 % від вартості зазначеної у договорі оренди.

Таким чином якщо власник земельного паю отримує дохід від здачі в оренду земельної ділянки він має самостійно замість орендаря подавати декларацію по податкових органів та сплачувати податки з отриманої за аренду суму.

Декларацію потрібно подавати до 1 травня, року наступного за роком отримання прибутку, тобто за 2022 рік.

Нагадаємо, раніше податок на городи: кого звільнили від цього обов'язку

Як повідомляв портал "Знай.ua", У світі ціни на цукор побили рекорд за 6,5 років

Також "Знай.ua" писав, що чи стало страшно ходити до магазину? Українцям можуть збільшити зарплати у 2023 році майже на 20%