Нові штрафи будуть запроваджені для громадян, які безвідповідально ставляться до сміття та не сортують його.

Відповідний Закон України "Про управління відходами" набере чинності 9 липня 2023 року. Про це детально розповів в інтерв'ю заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Євген Федоренко.

Гроші. Фото: Youtube
Гроші. Фото: Youtube

За його словами, такі умови передбачені директивами ЄС, які Україна зобов'язалася впровадити. Проте навряд він запрацює від дня набуття чинності, адже чиновник впевнений, що для цього слід впровадити три десятки нормативно-правових актів.

"Але для того, щоб він запрацював, необхідно ухвалити мінімум три десятки нормативно-правових актів, які детально регулюють кожну сферу", — пояснив Федоренко.

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Сміттєві баки. Фото: Youtube
Сміттєві баки. Фото: Youtube

Також на думку Євгена Федоренка, держава повинна створити стимули, аби українці були зацікавлені у сортуванні сміття. Він навів приклад європейських країн, де за відсортоване сміття платять менше ніж за невідсортоване, разом з тим діє шалена система штрафів.

Як штрафуватимуть українців

Сміттєві баки. Фото: Youtube
Сміттєві баки. Фото: Youtube

1. За псування, забруднення та засмічення сільськогосподарських та інших земель хімічними речовинами та відходами громадян та посадових осіб пропонують карати на суму від 1 700 до 6 800 грн, а ФОПів — від 4 250 до 8 500 грн;

2. За порушення вимог управління відходами під час їх збирання, перевезення та оброблення — громадяни сплачуватимуть від 1 700 до 6 800 грн штрафу, посадові особи — від 17 000 до 51 000 грн, ФОПи — від 4 250 до 8 500 грн.

Нагадаємо, ми писали, що в Україні хочуть збільшити штрафи для горе-водіїв, що треба знати.

Як повідомляв "Знай.ua" українцям нагадали про важливу процедуру, час спливає.

Також "Знай.ua" інформував, повідомлення від ТЦК про кримінальну відповідальність: адвокат пояснив, що це значить.