В Україні триває дія військового стану та загальна мобілізація, для якої встановлено певні правила. Отже, військовозобов'язані громадяни повинні їм відповідати і дотримуватися.

Як нагадали у Львівському обласному територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки, військкомати можуть будь-коли закликати чоловіків, тому їм необхідно мати при собі документи, що підтверджують особу.

Вручення повісток. Фото: Youtube
Вручення повісток. Фото: Youtube

Повістку мають право вручити де завгодно - на роботі, у громадських та за місцем проживання. Закон не визначає, де можуть видати повідомлення про явку до військкомату, зазначили у ТЦК.

"Чоловікам віком від 18 до 60 років, під час дії військового стану потрібно постійно мати із собою документи, що засвідчують особу, військово-облікові документи та надавати їх для перевірки уповноваженим особам", - повідомили у відомстві.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки
Показати ще

Але вручення повістки ще не означає те, що чоловіка призовуть на службу. Спочатку викликають до центрів комплектування, щоб уточнити дані, а потім пройти медогляд. Після проходження комісії визначається, чи придатний військовозобов'язаний до служби, можуть вручити повістку на відправку до військ.

Військкомат, скрін: YouTube
Військкомат, скрін: YouTube

Якщо у військовозобов'язаного є відстрочка від служби, її треба пред'явити, а переселенці за місцем проживання повинні протягом 7 днів з'явитися у військкомат та стати на облік.

"За порушення правил військового обліку та ухилення від призову передбачено адміністративну та кримінальну відповідальність. Ухилянтам під час мобілізації загрожує покарання на строк до 5 років позбавлення волі" - нагадали українцям.

Нагадаємо, які сюрпризи чекають чоловіків при поверненні в Україну: адвокат пояснив нюанси

Як повідомляв Знай.ua, українцям можуть анулювати відстрочку від мобілізації: коли і як це може статися