Тариф може збільшитись майже вчетверо, проте підвищення буде проводитись поетапно.

На сьогодні в Україні існує диференційований тариф на електроенергію для населення. Домогосподарства, які споживають до 250 кВт-год на місяць, платять 1,44 грн/кВт-год, а ті, що споживають більше - 1,678 грн/кВт-год. Однак, такі тарифи не покривають реальних витрат на виробництво та постачання електроенергії. Відтак, з метою покриття цих витрат, влада збільшить тариф, але це буде робитись поетапно. Детальніша інформація про нові тарифи на електроенергію ще не оприлюднена.

Зараз в Україні діє диференційований тариф на електроенергію для населення, проте ці тарифи значно менші за реальну вартість електроенергії. Щоб покрити різницю між тарифами та реальною ціною, дві генеруючі компанії – Енергоатом та Укргідроенерго – повинні генерувати достатні доходи.

Однак, зростання витрат на виробництво та передачу електроенергії зробило доходи цих компаній недостатніми для покриття відмінностей в тарифах. За оцінками експертів, реальна вартість одного кіловат-години електроенергії становить близько 7 гривень, при тому, що 1,3 грн з цієї вартості вже не можуть бути покриті.

Така ситуація призводить до збитків для генеруючих та трансмісійних компаній. У результаті, в Україні виник борг у 33 млрд гривень в енергосистемі за 2022 рік. Крім того, Укргідроенерго зазнала збитків у 22 млрд гривень, ДПЕК – у 6 млрд гривень, а Енергоатом та Центренерго також закінчили минулий рік зі збитками. У зв'язку з цим, тариф на електроенергію для населення в Україні може зрости майже вчетверо, і його підвищення буде здійснене поетапно.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

За даними неназваних джерел, уряд планує підвищити тариф на електроенергію для населення до 5,5 гривень за кіловат-годину після закінчення опалювального сезону. Це пов'язано з нестачею грошей у генеруючих компаніях, які не можуть покрити витрати на виробництво та передачу електроенергії, що призводить до збитків.

Крім того, уряд має намір компенсувати цю нестачу, але на сьогодні іншого рішення, крім підвищення тарифу, не знайдено. Втім, в уряді побоюються соціального протесту через погіршення життя більшості українців на тлі війни та економічної нестабільності.

Очікується, що підвищення тарифу буде проведено поетапно, щоб зменшити його негативний вплив на населення. Варто зазначити, що Міжнародний валютний фонд не вимагає безпосередньо підвищення тарифу на електроенергію для населення, але зацікавлений у компенсації нестачі в рахунках за електрику.

Раніше ми розповідали: Українців закликають заощаджувати електроенергію: на ТЕЦ трапилася аварія

Нагадуємо: Залишився місяць скористатися програмою з обміну лампочок можна до травня

Також: Monobank загнав українців у борги по комуналці