Український регулятор Нацбанк постійно продає валюту для задоволення попиту.

Про це повідомив у коментарі Фактам ICTV кандидат економічних наук, незалежний експерт Олександр Хмелевський.

Долари, фото depositphotos
Долари, фото depositphotos

За його словами минулого тижня обсяг продажу валюти Нацбанком зріс до 500 млн доларів, що свідчить про зростання попиту на валюту. Проте іноземні кредити та гранти надходять стабільно в запланованих обсягах. Це забезпечує стабільність валютного курсу та навіть дозволяє нарощувати валютні резерви.

Така стабільність може бути зруйнована в будь-який момент. Загострення бойових дій, збільшення обстрілів, загроза ядерного удару – все це може призвести до падіння гривні.

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду "Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Курс долара. Фото: скриншот Youtube
Курс долара. Фото: скриншот Youtube

"Велике занепокоєння викликає дефіцит держбюджету. Спочатку він був затверджений на рівні 1,3 трлн грн. Проте в березні Верховна Рада внесла зміни до держбюджету та збільшила витрати на 537 млрд грн. Водночас реальних джерел для фінансування всіх витрат держбюджету немає", – зазначає Хмелевський.

Економіст наголошує, що в держбюджеті було закладено середньорічний курс долара на рівні 42,2 грн. Якщо девальвація не відбудеться, то план щодо надходжень виконано не буде, що також не дозволить профінансувати всі заплановані витрати.

Курс долара. Фото: скриншот Youtube
Курс долара. Фото: скриншот Youtube

Ставки по банківських депозитах поступово зростають, тому все більше людей надають перевагу розміщенню своїх грошей на депозит, а не купівлі валюти. Проте тут також тенденція може різко змінитися. Крупні гравці використовують нинішнє падіння долара для його купівлі.

За прогнозами експерта, курс навряд чи впаде нижче 37 грн за долар. А ось потенціал для зростання набагато більший.

Нагадаємо, ми писали, що долар по 42,2 та девальвація гривні: курс валют на квітень потішить українців, але потім може настати крах.

Як повідомляв "Знай.ua" в Україні дешевшає "борщовий набір", але ціни на сезонні овочі "кусаються"

Також "Знай.ua" інформував українців затримали німецькі копи за фальшиві гроші, валюту міняли у "Райффайзен банку".