Станом на початок березня 2023 року у школах країн ЄС навчаються понад 760 тисяч українських переселенців.

Проте не всім вдається паралельно навчатись в українських школах... навіть дистанційно. Омбудсмен Сергій Горбачов пояснив, що для наших дітей та їхніх батьків у Європі зіткнулися з низкою проблем. Тому що школи там працюють із обмеженими можливостями.

Школа, скріншот: Youtube
Школа, скріншот: Youtube

Однією з основних проблем є відсутність офіційного визнання українських шкіл за кордоном нашою державою та "підтримки". Омбудсмен зазначає, що національне законодавство не передбачає механізмів створення українських шкіл за кордоном.

Відсутність обліку кількості учнів у таких школах є ще однією перешкодою для створення об'єктивного механізму фінансування. А ще, як виявилось, вчителі, які виїхали з України та працюють в українських школах за кордоном, не визнаються Україною... їм не зараховується стаж. А щоби офіційно працевлаштуватися, потрібно спочатку пройти процедуру визнання кваліфікації.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Діти в школі. Фото: кадр з відео
Діти в школі. Фото: кадр з відео

Українські школи за кордоном перебувають переважно у великих містах, і деякі з них стикаються з проблемами, такими як нестача підручників та педагогів. Тому від Сергія Горбачова є ідея у зборі робочої групи з представників низки відомств, включаючи МОН тощо, щоб розробити зміни до Законів України щодо установ та "підтримки" шкіл за кордоном.

Нагадаємо, українцям у Європі "урізають" допомогу - за все доведеться платити зі своєї кишені

Як повідомляв "Знай.uа", українські імена, від яких полякам "зносить дах" через красу: вам пощастило, якщо ви їх носите

Знай.uа писав, біженці можуть розслабитися? Декларацію про доходи подавати не обов'язково