В Україні були серйозні проблеми з наявністю та цінами на гречку в минулому році, але зараз ситуація трохи стабілізувалася. Експерт відповів, чи збережеться така тенденція у новому сезоні та чого очікувати від популярної крупи.

Аграрії зараз зібрали достатньо врожаю гречки, щоби покрити внутрішній попит. Це означає, що дефіциту можна не боятися.

Ціни на гречку, скріншот: YouTube
Ціни на гречку, скріншот: YouTube

Аналітик Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки Роман Нейтер наголосив, що через свою популярність ринок цієї крупи обмежений. Раніше переважно закуповувалися експортні культури, а посівні площі скорочувалися.
Після того, як імпорт різко зупинився через війну, ціни почали повзти вгору. Найдорожче гречка була в період літа та осені 2022 року, а зараз усе йде на спад. Це змусило аграрії звернути увагу на вирощування круп, тому експерт вважає, що далі високих цін не буде.

"Інтерес до цієї культури зріс, особливо серед тих, хто вже мав досвід і володів технологіями її вирощування. І зараз гречка справді може бути більш цікавою, ніж стандартні рішення і навряд чи ми побачимо такий стрибок цін на гречку, як минулого року", - заявив Роман Нейтер.

Гречка, скріншот: YouTube
Гречка, скріншот: YouTube

Нагадаємо, краще закупитися заздалегідь: ціни на продукти злетять у космос перед Великоднем

Популярні новини зараз
Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Раніше ми писали про те, що подорожчають ще на третину: в Україні очікується чергове зростання цін на овочі.

Як повідомляв Знай.ua, біженці можуть розслабитися? Декларацію про доходи подавати не обов'язково