Нацбанк оприлюднив нові вимоги до фінансових установ України, щодо перевірки клієнтів стосовно зв'язків з країною-агресором.

Нацбанк зобов'язав банку відстежувати зв'язки клієнтів та їх контрагентів із державою, що здійснює збройну агресію проти України. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Нацбанк
Нацбанк

НБУ тепер може звернутися до банку з окремим запитом та законно отримати відомості про виявлені банком зв'язки клієнтів та їх контрагентів із державою-агресором.

Визначено категорії клієнтів, стосовно яких банк зобов’язаний виявляти та документувати таку інформацію, та обсяг відповідної інформації за кожною категорією — наголошують у повідомлення НБУ.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У переліку клієнтів громадяни, які є резидентами держави, що здійснює збройну агресію проти України, юридичними особами, які створені та зареєстровані відповідно до законодавства держави, що здійснює збройну агресію, учасником (акціонером) або кінцевим бенефіціарним власником яких є громадянин держави, що здійснює збройну агресію проти України тощо.

Скриншот постанови НБУ
Скриншот постанови НБУ

Всього зазначено 15 категорій осіб.

Скриншот постанови НБУ
Скриншот постанови НБУ

У регуляторі запевнили, що збір та документування зазначеної інформації сприятиме підвищенню прозорості щодо клієнтів банків, які мають зв'язки із державою-агресором, та виявленню прихованої присутності держави-агресора на українському ринку.

Варто зазначити, що за словами заступниці голови Нацбанку Катерини Рожкової, для тих росіян, які проживають в Україні довший період, та мають посвідку на проживання, то глобально для них нічого не зміниться. Єдине, що в опитувальнику, які заповнюють нові клієнти банку додадуться питання, на які треба буде відповісти.

Нагадаємо, ми писали, що якщо банк перегнув палицю: в НБУ порадили куди звертатися, якщо порушили права клієнтів.

Як повідомляв "Знай.ua" українцям готують пенсії та зарплати грошима, які не помацаєш: чого чекати.

Також "Знай.ua" інформував, переказувати кошти будемо по новому: НБУ запускає нову систему платежів.