Пенсіонери запитують, яким чином їм будуть рахувати пенсію, якщо через війну підприємство знаходиться у стан "простою".

У експертів з пенсійного права запитали, як буде обчислюватися пенсія, якщо починаючи з перших днів війни людина знаходиться на простої.

Пенсійний стаж, скріншот з відео
Пенсійний стаж, скріншот з відео

Експерти зазначають, що на сьогодні страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов'язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачені страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

Починаючи з 2004 року, стаж залежить насамперед від сплати внесків. Якщо підприємство чи будь-який інший заклад знаходиться у простої, а працівники не отримують заробітну плату, то, вочевидь, за цей період не сплачуються страхові внески, тому стаж таким чином повністю втрачається.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Соцвиплати. Фото: скрін youtube
Соцвиплати. Фото: скрін youtube

Якщо людина працює не на повну ставку, то кількість стажу залежить від розміру офіційної заробітної плати.

Можна працювати неповний день або неповний тиждень, але якщо за місяць сплачено мінімальний страховий внесок, то до стажу зарахують повний місяць. Якщо внесок менший за мінімальний, то стаж зараховується пропорційно сплаченій сумі.

На сьогодні мінімальна зарплата в Україні становить 6700 гривень, а мінімальний страховий внесок складає 22% від цієї суми, тобто 1474 гривні.

Нагадаємо, ми писали, що українцям видають сертифікати на безкоштовні продукти, ліки та паливо: як залишити заявку.

Як повідомляв "Знай.ua" після скандалів через закупки яєць по 17 грн за штуку, в контрактах Міноборони різко подешевшали всі продукти.

Також "Знай.ua" інформував, майже перейшли до розряду делікатесів: які продукти найбільше подорожчали за рік.