Попри нестабільну ситуацію на світовому молочному ринку, Україна у 2023 році вже експортувала на 55% більше молочних продуктів, ніж в аналогічний період минулого року.

За січень-лютий було експортовано 16,4 тис. т молочної продукції. Навіть до повномасштабного вторгнення збільшити постачання сирів на зовнішні ринки було складно через більш високу собівартість виробництва. Про це повідомляють в Українському клубі аграрного бізнесу (УКАБ).

Суепрмаркет. Фото: Знай. UA
Суепрмаркет. Фото: Знай. UA

У грошовому еквіваленті показник зріс на 33% до $35,8 млн. Найбільше відчутно збільшення обсягу експорту сиру. Повідомляється, що експорт продукції виріс практично вдвічі більше ніж за аналогічний період минулого оку, і це до повномасштабної війни.

За останні два місяці було експортовано 1,3 тис. т продукції, що на 49% більше, ніж торік, вартісний показник складає 6,4 млн дол. – на 71% більше. - йдеться у повідомленні.

Популярні новини зараз
Деяким пенсіонерам виплатять гроші за старі "недоліки" Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Є чим пишатися: який вигляд має перший український позашляховик, який плутають з іномаркою
Показати ще

Також це стосується і морозива. У 2023 році вже експортовано 876 тонн, та у вартісному показнику 2,9 млн доларів, він зріс у 2,3 раза порівняно з минулим роком. Найбільш полюбляють українське морозиво в Молдові, Польщі та Ізраїлі.

Суепрмаркет. Фото: Youtube
Суепрмаркет. Фото: Youtube

Молоко та вершки згущені за останні два місяці збільшились у об'ємах експорту на 37% ніж торік, а масло вершкове за два останні місяці продали на 35% більше.

Можливо тому і на вітчизняному ринку зросла ціна на сир твердий. У середньому за кілограм минулого місяця " Сир твердий Звени Гора голандський 45%" коштував 428 грн, а тепер середня ціна становить, згідно з даними моніторингового порталу Мінфін, - 437 грн.

Ціна на сир. Фото: скриншот Мінфін
Ціна на сир. Фото: скриншот Мінфін

Нагадаємо, ми писали, що дефіцит на ринку "підігріває" ціни: в Україні продовжує дорожчати свинина.

Як повідомляв "Знай.ua" на українському ринку раптово подешевшали огірки, але їхнє місце зайняла зелень.

Також "Знай.ua" інформував, готуємося вивертати гаманці: на українців чекає подорожчання продуктів у 2023 році - яких саме.