Українцям нагадали, які зміни відбудуться цього року для тих, хто хоче вийти на пенсію вчасно у 60 років.

Завдяки тому, що Україні впровадили пенсійну реформу, страховий стаж, коли людина працює та сплачує податки до Пенсійного фонду зростаю щорічно, аж поки у 2028 році вони не досягнуть 35 років. Згідно із вимогами закону, у 2022 році для виходу на пенсію потрібно було накопичити 29 років страхового стажу, а уже цьогоріч для цього потрібно не менше 30 років.

Пенсіонери, скріншот: YouTube
Пенсіонери, скріншот: YouTube

Щорічно вимоги будуть збільшуватися на 12 місяців. Відповідно, якщо до 60 людина не встигне накопичити необхідну кількість стажу, то їй доведеться працювати довше. Щоб перевірити, скільки років стажу ви маєте, можна скористатися порталом Пенсійного фонду.

Також відомо, що страховий стаж можна докупити, з 1 січня один місяць коштує 2 948 гривень (це ЄСВ, помножений на коефіцієнт 2). Рік страхового стажу обійдеться в 35 376 гривень. При цьому, для пенсії у 65 років потрібно мати щонайменше 15 років стажу.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок
Показати ще

Пенсіонери. Фото: Youtube
Пенсіонери. Фото: Youtube

Варто сказати, що деякі українці можуть виходити на пенсію раніше. Це ті, хто працювали на роботах з особливо шкідливими й особливо важкими умовами праці; хто має особливий статус, зокрема учасникам бойових дій, особам з інвалідністю внаслідок війни, членам сімей загиблих (померлих) захисників й захисниць України.

Також раніше вийти на пенсію можуть багатодітні матері та матері дітей з інвалідністю з дитинства або тяжко хворих дітей. Крім того, розраховувати на пенсії виплати до пенсійного віку можна громадянам, яким на час звільнення у зв’язку зі скороченням чисельності або штату працівників або за станом здоров’я залишилося не більше ніж півтора року до досягнення пенсійного віку.

Нагадаємо, ми писали, що в Україні зросла середня зарплата: на які суми розраховувати.

Як повідомляв "Знай.ua" дефіцит на ринку "підігріває" ціни: в Україні продовжує дорожчати свинина.

Також "Знай.ua" інформував, як перевірити результати березневої індексації, покрокова інструкція.