Для наших читачів, які уважно ставляться до своїх платіжок за комунальні послуги, є дуже корисні новини та стосуються вони перш за все тарифів на блакитне паливо.

Багатьох українців, які мають справу зі сплатою платежів за ЖКП, цікавить питання, чому ж у сільській місцевості тариф на газ може бути вищим, ніж у великому місті.

Відповідь на це питання надали представники Національної комісії, яка здійснює регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), пише портал "На пенсії".

Газ, скріншот: YouTube
Газ, скріншот: YouTube

Тариф на розподіл газу залежить від кількості споживачів у регіоні, розміру витрат на забезпечення функціонування мережі та специфіки споживання.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Виходить, що чим більше споживачів на ділянці обслуговування конкретного облгазу, тим більше газу використовують ці споживачі, і тим меншим буде тариф.

Нафтогаз, фото: Знай.ua
Нафтогаз, фото: Знай.ua

Також слід враховувати співвідношення протяжності мереж та кількості споживачів газу. Тому у великих містах тариф менший, ніж у негустонаселених областях, де газопроводи тягнуться сотні кілометрів у відносно невеликі села.

Чи можуть люди самостійно керувати газовою трубою, якщо прокладали її за власний кошт?

Чинним законодавством ясно передбачено, що експлуатацію газорозподільних систем здійснюють виключно оператори газорозподільних систем.

Нафтогаз, скріншот: YouTube
Нафтогаз, скріншот: YouTube

Для здійснення діяльності з розподілу газу підприємство має отримати відповідну ліцензію. Рішення про її видачу приймає НКРЕКП, на підставі заяви та після розгляду поданих документів.

Як самостійно підрахувати ціну доставки блакитного палива?

Щоб самому порахувати ціну доставки газу, клієнту треба подивитися свій обсяг споживання у минулому газовому році та помножити його на тариф своєї газорозподільної компанії. Розділивши отриману суму на 12 рівних платежів, він отримає розмір щомісячної плати за доставку газу.

Нагадаємо, в Україні незаконно піднімають ціни на "соціальні" продукти: як подати скаргу та захистити свої права.

Раніше повідомлялося, чи не хочете платити за "повітря"? У "Нафтогазі" малюють українцям борги, а потім заспокоюють: "Подайте до суду".

Також, знижка до 50%: категорії громадян, яким належать солідні пільги на комуналку.