Для українського ринку овочів та фруктів настали дійсно темні часи, зокрема, через обмеження експорту Туреччини після землетрусу. Експерти прогнозують, що через таку ситуацію може виникнути дефіцит томатів.

Окрім ймовірної нестачі томатів, ціни можуть злетіти на 50-70%, тобто кілограм коштуватиме 200 гривень. Такий прогноз висунули президент Асоціації овочів та фруктів Тарас Баштанник та керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Олександр Хорев, пишуть у виданні Delo.ua.

Ціни на помідори, скріншот з відео
Ціни на помідори, скріншот з відео

На українському ринку понад 90% турецької продукції. Вийти на такий рівень буде складно, оскільки імпортери не встигнуть швидко знайти нові джерела постачання. А вітчизняні продавці не можуть реалізувати свій продукт у зв'язку з війною, високими цінами на паливо та поганою погодою.

"Оперативно знайти іншого постачальника на такі обсяги томатів за ціною, яку була в змозі пропонувати нам Туреччина дуже проблематично. У будь-якому випадку зовнішні постачальники реагують і томати можуть привезти з будь-якої країни світу. Але їх пропозиція буде обмеженою і вони будуть дорогими", - зазначив Хорев.

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Овочі та фрукти, ринок: фото ttelegraf
Овочі та фрукти, ринок: фото ttelegraf

Через низку проблем на ринку можливий дефіцит томатів, але зростання цін може призвести до зменшення попиту. Тарас Баштанник погоджується з тим, що знайти нових експортерів буде складно, оскільки в усьому світі спостерігається нестача овочів через катастрофу в Туреччині.

"Наразі кінцевий споживач в середньому купує томати за ціною 120-130 грн/кг. Через тиждень-два ціна може підняти до 180-190 грн/кг. Але таке зростання може призвести і до падіння попиту", - попередив Баштанник.

Супермаркет. Фото: скрін youtube
Супермаркет. Фото: скрін youtube

Нагадаємо, коли ціни на овочі в Україні можуть піти на спад

Раніше ми писали, в Україні незаконно піднімають ціни на "соціальні" продукти