В Україні планують значно підвищити ціни на солодкі газовані напої, тож незабаром їх зможуть дозволити собі не всі покупці. Влада в такий спосіб хоче скоротити споживання цукру, оскільки це згубно впливає здоров'я.

Напої подорожчають після того, як у країні запровадять на них акцизи. Відповідний законопроект №9032 уже розглядають у Верховній Раді. Згідно з ним, акцизний податок встановлять на газованих напоях, які містять цукор, підсолоджувачі та ароматизатори.

Газовані солодкі напої
Газовані солодкі напої

Солодкі газовані напої міцно закріпилися в житті багатьох українців, зокрема дітей, які після тієї школи регулярно балують себе даною продукцією. Але оскільки споживання напоїв все ще залишається власним вибором кожного, влада хоче мінімізувати збитки, а високі ціни мають знизити попит.

З іншого боку, від акцизу можна поповнити держбюджет, тож вигода однозначно буде.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Чим більше цукру буде у напої, тим вище піднімуть ставку акцизу – 10 гривень за кожні 25 грамів цукру на 1 літр напою. Відштовхуючись від того, що в літрі Coca-cola, Fanta та інших газованих напоях є не менше 100 г цукру, ціни злетять приблизно на 40 гривень.

Наразі середня вартість Coca-cola на рівні до 30 гривень за літр, а після змін вона зросте до 70-80 гривень.

Супермаркет, скріншот: YouTube
Супермаркет, скріншот: YouTube

Однак акциз пропонують вводити не в повному розмірі, лише половину, доки в країні діє військовий стан. Тобто 25 грамів цукру у напої коштуватиме не 10 гривень, а 5 гривень. Норму можуть запровадити до 31 грудня 2023 року.

Нагадаємо, гроші від Червоного Хреста тимчасово скасовуються: хто не отримає допомогу

Раніше ми писали, українцям пояснили, як самостійно збільшити собі пенсію: прості секрети