У мережі магазинів соняшникова олія досягла в ціні за літр 70,29 грн, це на 8 грн вище ніж за той самий період торік.

Асоціація "Укроліяпром" раніше виступила із заявою, що занепокоєна активним вивозом соняшника з України, повідомляє "Агро Перспектива".

Олія. Фото: Youtube
Олія. Фото: Youtube

Повідомляється, що хвилювання насамперед викликав експорт олії за кордон. Він досяг 2,754 млн. тонн. Продажі зросли в 35 разів проти 2021, коли експорт становив 79 тис. тонн. Основними покупцями стали країни ЄС — понад 70%, Туреччина — понад 20%.

Судячи з цін на порталі мінфін, 850 мл пляшка олії в середньому коштує 62-65 грн, що у перерахунку на літр - 73-75 грн.

Популярні новини зараз
Перевіряйте банківську картку: українцям додатково виплатять по 4000 гривень Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати
Показати ще

Олія, ціни. Фото: Мінфін
Олія, ціни. Фото: Мінфін

Високий експорт насіння соняшнику може мати непередбачувані негативні наслідки для економіки країни. Україна могла б застосувати спеціальні захисні заходи виробників у вигляді додаткового збору при експорті насіння соняшнику до країн ЄС в обсягах понад 100 тис. тонн. Проте наразі в Україні не снує жодних обмежень на експорт олії.

Олія. Фото: Youtube
Олія. Фото: Youtube

Подальше нарощування експорту насіння соняшнику може призвести до зупинки олійнодобувних підприємств та скорочення виробництва олії соняшникової, яка віднесена до соціально значущої продукції.

Попередньо врожай олійних в Україні у 2022 році становить: соняшник — 10,5 млн тонн, соя — 3,7 млн тонн, ріпак — 3,2 млн тонн. Україна зазвичай експортує більшу частину врожаю ріпаку та сої.

Нагадаємо, ми писали, що гаманці стануть ще тонші: у березні українців чекає нове подорожчання, що перетвориться на делікатес.

Як повідомляв "Знай.ua" у мережі "розкручують" випуск неіснуючого авто на ЗАЗі: "Перемога" злизана з іншого кросовера один до одного.

Також "Знай.ua" інформував, доведеться заплатити до 3655 грн: за які правопорушення українці з березня платитимуть штраф.